Erdoğan’ın Kanal İstanbul’u Kazacağız Açıklaması İngilizleri Rahatsız Etti

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanal İstanbul’u kazmaya başlayacağız açıklaması İngiliz yayın kuruluşunun gündemine girdi.

09.10.2021-10:29 - (Son Güncelleme: 09.10.2021-11:45)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanal İstanbul’u kazmaya başlayacağız açıklamasının ardından Türkiye’deki muhaliflerin haricinde yurt dışında da bazı kuruluşlar bu projenin başlamasına tepki gösterdi; İngiliz yayın kuruluşu The Economist Kanal İstanbul için ‘Kabus’ başlıklı 10 sayfalık bir makale yayınladı.

KANAL İSTANBUL’A CHP VE İNGİLİZLER KARŞI

Kanal İstanbul projesinin açıklandığı günden beri projeye muhalif olan CHP’ye destek İngilizlerden geldi. Kabus başlığı ile kaleme alınan yazıda hiçbir dayanağı olmayan bir çok iddia ortaya atıldı. Kanal İstanbul’a tamamen muhalif olan The Economist iddialarını bir zemine oturtamamış. Yazının içerisindeki iddialar neredeyse CHP’nin bugün ortaya attığı yalan iddialarla tamamen örtüşüyor. CHP’nin bugüne kadar yapılan hiçbir dev projeye destek vermediği gibi bu projeye de destek vermemesi ve ingiliz yayın kuruluşlarıyla bu konuda aynı cephede yer alması ise kamuoyunun vicdanına bırakılması gereken bir konu. Erdoğan’ın çılgın proje diye adlandırdığı projenin yapımına önümüzdeki günlerde başlanması bekleniyor.

Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması

THE ECONOMİST BİLMEZ İŞTE KANAL İSTANBUL’UN ÖNEMİ

İstanbul Boğazı dünyadaki en önemli su yollarından biri. Tarih boyunca bir çok savaşa ve krize sebep olan boğaz sık sık gemi kazalarıyla karşı karşıya kalıyor. Uluslararası bir anlaşmadan doğan sebeplerden dolayı Türkiye, İstanbul boğazından geçen gemilerden ücret talep edemiyor. Yani İstanbul boğazındaki bu yoğun trafiği gelire dönüştüremiyor. Ayrıca dünyadaki en zor geçitlerden biri olan İstanbul boğazı sık sık gemi kazalarına da tanık oluyor. Bu tehlikeli su yolu yaşanan kazalarla İstanbul’u ve İstanbulluları da tehdit ediyor; 1979 yılında İstanbul’da patlayan İndependenta gemisi boğazda günlerce yanmış boğaz hattında yaşayan insanların hayatını tehdit etmişti. Bu yangın süresince boğaz kullanılamadığı için tedarik zinciri aksamış Karadenize kıyısı olan bir çok ülke kıtlıkla karşı karşıya kalmıştı. Türkiye, Kanal İstanbul yapıldığında hem boğaz hattını tehdit eden bu kazalardan kurtulacak hem de Kanal İstanbul’u tercih eden yük gemilerinden ciddi gelir  elde edecek. Yapımı aşamasında binlerce insana iş imkanı da doğuracak olan proje bittikten sonra etrafında oluşacak yeni yerleşim ve şehirleşmede de bir çok yeni iş alanı ortaya çıkarmış olacak. Çoktan bir çok yatırımcının Kanal İstanbul’a yönelik yatırım yaptığı biliniyor. The Economist’te bu maddi kazanımlardan hiç bahsedilmezken, tamamen temeli olmayan iddialara yer verildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal