Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Kök maaşa zam çalışmaları başladı

İş Kanunu’nun bazı maddelerine yapılan bazı değişikliklerle beraber emeklilik hakkı ve yaşında yeni tanımlamalar yapılacak. Kök maaş da bununla beraber değişecek. İşte ayrıntılar…

21.03.2024-10:47 - (Son Güncelleme: 21.03.2024-16:28)

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren düzenleme yakında hayata geçirilecek. İş Kanunu’nda yapılacak olan değişikliklerle beraber kök maaşı 10 bin TL’nin altında olan emekli maaşlarının kök maaşlarına zam gelmesi bekleniyor. 

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor

Yeni Şafak’ta konu hakkında yer verilen habere göre; Emekli maaşlarının en düşük seviyesinin 10 bin lira olması için çalışmalara haziran ayından önce başlanması planlanıyor. Üzerinde durulan formüllerden biri, emekli olan kişinin yaşıyla belirlenen taban aylığı içeriyor.

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Kök maaş zam çalışmaları başladı

Bu düzenleme, çalışma hayatının yeniden yapılandırılmasını öngören yeni İş Kanunu'na eklenecek, eğer taraflar arasında uzlaşı sağlanırsa. Bu çerçevede, emeklilik hakkı ve yaşının yeniden tanımlanabileceği belirtiliyor. Masada olan bir seçenek de, emeklilik yaşına bağlı olarak standart bir taban aylık belirlenmesi, sigorta primi ve gün sayısından bağımsız olarak yer alması olacak.

En düşük maaş 17 bin lira olacak

Emeklilik sisteminde önemli bir değişiklik gündemde! Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, emeklilerin aylık gelirlerini artırmak için kolları sıvadı. Plan, emekli maaşlarının asgari seviyesini yükselterek, yaşlıların daha rahat bir hayat sürmelerini sağlamak üzerine odaklanıyor.

Bu yeni düzenlemeyle, emekli olmak için gereken sigorta gün sayısı veya prim miktarı gibi faktörler göz ardı edilecek. Artık Emekli Maaşı, emekli olduğunuz yaşa göre belirlenecek. Böylece, herkesin emeklilik döneminde daha güvende hissetmesi amaçlanıyor. Örneğin, 59 yaşında emekli olan biri için en düşük emekli maaşı 17 bin lira olacak. Ancak bu miktar, kişinin çalışma geçmişi ve ödemiş olduğu primlere göre değişiklik gösterebilecek.

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor: Kök maaş zam çalışmaları başladı

Bu önemli adımla birlikte, emeklilerin maddi durumlarındaki iyileşme hedefleniyor. Haziran ayı öncesinde yürürlüğe girmesi planlanan bu düzenlemeyle, Temmuz ayındaki enflasyon farkı ödemeleriyle ilgili de büyük bir adım atılacak. Böylece, milyonlarca emeklinin maaşlarında daha adil bir dağılım sağlanacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal