Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni dönem: Karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) değişikler öngören karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre BES’te kısmi ödeme tarihi 1 Temmuz olarak belirlendi. İşte detaylar…

21.03.2024-10:30 - (Son Güncelleme: 21.03.2024-16:30)

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) değişikler öngören karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre BES’te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz itibariyle başlayacak.

BES’te yeni dönem başladı

Akşam’da yer verilen habere göre; Bireysel Emeklilik Sisteminde Kısmen Ödeme Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu değişiklikle, BES'te kısmi ödeme dönemi için uygulanacak tarih mart sonundan 1 Temmuz'a ertelendi. Yönetmelik, bireysel emeklilik sisteminde kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış katılımcıları da kapsıyor. Bu kişiler, başvuru tarihinden itibaren belirli koşullarda birikiminin yüzde 50'sine kadar olan tutarını, evlilik, konut alımı, eğitim veya doğal afetler gibi durumlar için kısmen ödemek için emeklilik sigortası şirketine başvurabiliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni dönem: Karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Kısmi ödeme detayları belli oldu

Kısmi ödemelerde, doğal afet ya da eğitim durumlarında devlet katkısı olarak ödenen miktarın yüzde 25'i ayrılacak. Eğitim amacıyla gerçekleştirilen kısmi ödemelerde, sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olarak belirlenirken, doğal afet durumunda bu süre şartı aranmayacak. Öğrenciler, eğitim giderlerini karşılamak için 4 yıl boyunca kendi hesaplarından kısmi ödeme alabilecekler. Kısmi ödemeler için aylık veya yıllık ödemeli gelir sigortası ürününden faydalanılabilecek.

Kısmi ödemelerden yararlanabilmek için, sözleşmelerin en az 5 yıl süreyle yürürlükte olması ve katılımcının katkı payını ödemiş olması gerekiyor. Ayrıca, her 5 yılda bir kısmi ödeme imkanından faydalanılabilecek. Kısmi ödeme başvurusu yapanlar, sözleşmelerini 3 yıl süreyle sonlandıramayacaklar.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal