Emekliler bu haberi bekliyordu: Emekli kök maaş zammı detayları belli oldu

Milyonlarca emeklinin alım gücünü iyileştirmesi beklenen kök maaş düzenlemesi için hükümetin bütçeyi sonuna kadar zorlaması bekleniyor. Emekli maaşlarına yapılacak zam için gözler yılın ilk Kabine Toplantısı’na çevrildi. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte ayrıntılar…

05.01.2024-10:33 - (Son Güncelleme: 05.01.2024-17:34) Emekliler bu haberi bekliyordu: Emekli kök maaş zammı detayları belli oldu

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak olan maaş zammı belli oldu. TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından maaşlara yansıyacak 6 aylık enflasyon farkının yüzde 37,57 olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekli maaşlarına yapılacak zam dışında kök maaş konusunda da gerekli iyileştirmeleri yapması için Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bütçe sınırlarını zorlaması talimatı verdiği öğrenildi. Bakan Şimşek yönetimi bütçe el verdiği kadar refah payı ve seyyanen zam gibi seçeneklerle emekli maaşını güçlendirecek.

6 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı

Aralık ayında açıklanan enflasyon rakamlarıyla beraber SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek enflasyon farkı oranı yüzde 37,57 olurken, memurlar için bu oran yüzde 49,25 olarak gerçekleşti.

Yılın ilk Kabine Toplantısı bekleniyor

2024 yılının ilk Kabine Toplantısı'nda emekli kök maaşları için refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam formülleri masaya yatırılacak.

En düşük emekli maaşı için tutar belirlenecek.

Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam değerlendirilecek.

Emekli Maaşı

Emekli maaşı düzenlemelerinin 16 milyonluk bir kesimi kapsadığı için Bakan Şimşek, bütçe disiplini, ücret artışı-enflasyon artışı başlıklarıyla beraber detaylı bir değerlendirme yapıyor.

En düşük emekli maaşı için milyonları sevindirecek adım atılacak. Emekliye refah payı için de bütçe sınırlarının el verdiği ölçüde adımlar atılacak. Son kararı Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi bekleniyor.

Kabine Toplantısı önümüzdeki hafta içinde gerçekleşecek.

Emekli maaşına yılda 2 defa zam yapılıyor

Temmuz ve Ocak olmak üzere iki dönem maaşlarına zam alan emeklilere son dönemde enflasyon farkı dışında refah payı gibi desteklerin de verilmesi dikkat çekti.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Ankara kulislerinden alınan bilgilere göre en düşük emekli maaşı için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Hali hazırda 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının düzenlemenin resmi olarak yürürlüğe girmesi  sonrasında 10 bin liranın üzerine çıkması öngörülüyor. 

Emekli Maaşı

10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı refah payı hariç yüzde 37,57'lik emekli zammı ile hesaplanan rakamlara göre 13.757 TL'ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.307 TL'yi görecek.

Memur maaş zammının emekli zammında belirleyici olması bekleniyor.

Emekliye kademeli ve seyyanen zam gündemde

Emekli maaşlarına yapılacak zammın alım gücünü artırması için kapsamlı bir düzenleme yapılacağı öğrenilirken Bakan Şimşek, enflasyonun tek haneye inmesiyle alım gücü artışı ve kalıcı refahın sağlanabileceğine dikkat çekti.

Bu kapsamda emekli maaşına uygulanacak olan yüzde 37,57’lik enflasyon farkının dışında 10-12 puan aralığında bir refah payı desteğinin sağlanmasının da gündemde olduğu öğrenildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal