Türkiye'nin En Büyük Firmaları Açıklandı: Tüpraş Lider

İstanbul Sanayi Odası'nun (İSO) verilerine göre Tüpraş 2019 yılında Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu oldu. Tüpraş'ın ardından ise Ford Otomotiv geldi.

13.07.2020-11:50 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-11:25) Türkiye'nin En Büyük Firmaları Açıklandı: Tüpraş Lider

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) sanayi sektörünün en değerli verilerini oluşturan 'Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırmasını tamamladı. Yapılan araştırmaya göre Tüpraş 2019 yılında 87 milyar 949 milyon lira üretimden satışlarıyla zirvede yer aldı. 

Tüpraş'ın ardından ise 37 milyar 71 milyon lira ile Ford Otomotiv yer aldı. Toyota Otomotiv ise 25 milyar 851 milyon lira ile üçüncü sırada bulundu. Öte yandan, İSO 500 listesine ilk kez katılan Star Rafineri de kendisine 5'inci sırada yer buldu.

İHRACAT YÜZDE 2,4 ARTTI

İSO'da yer alan kuruluşların ihracatı yüzde 2,4 artış gösterdi. Katma Değerdeki yüksek teknoloji yoğunluklu payı da yüzde 6,9 yükseldi. İstihdam yüzde 1, Ar-Ge harcamaları da yüzde 150'nin üzerinde arttı. Fakat finansman giderleri karlılıkta belirleyici olmayı sürdürürken, kaynak yapısındaki bozulma da devam etti ve toplam borçların payı 1,4 puan yükseldi. 

'YÜKSEK FAİZLE MÜCADELEYİ HAFİFE ALMAMALIYIZ'

Konuyla ilgili olarak İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan değerlendirmelerde bulundu ve 'Orta-yüksek ve yüksek teknolojinin katma değerdeki payı ilk kez yüzde 30,4’e çıktı. Bunun savunma ve havacılık sanayi sektörlerinden kaynaklandığı düşünülüyor. Bununla birlikte araştırma gösterdi ki; sanayici borçla yaşamak zorunda. Bu borcu çevirebilmek adına düşük faizlere ihtiyaç duyuyor. En büyük avantajımız; faizlerin düşük seviyede seyretmesi. Yüksek faizle mücadeleyi hafife almamalıyız.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal