Bakan Selçuk: 8 Bin 610 İlaç Geri Ödeme Listesinde

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 6 bin 653'ü yerli, bin 957'si de ithal olan toplamda 8 bin 610 ilacın geri ödeme listesinde olduğunu duyurdu.

15.06.2020-17:01 - (Son Güncelleme: 15.06.2020-16:37) Bakan Selçuk: 8 Bin 610 İlaç Geri Ödeme Listesinde

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 6 bin 653'ü yerli, bin 957'si de ithal olan toplamda 8 bin 610 ilacın geri ödeme listesinde olduğunu duyurdu.

Bakan Selçuk, geçen yıl 435 ve bu yıl 201 kalem olarak toplamda 636 ruhsatlı ilacın geri ödeme listesine ekleneceğini açıkladı.

Selçuk, bu ilaçların 513 tanesinin yerli üretim, 123 tanesinin ithal olduğunu belirtirken, 52 ilacın ise kanser tedavisi için kullanıldığını belirtti.

Bakan Selçuk, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında da geçen sene 32 ve bu yıl 15 olarak toplam 47 ilacın geri ödeme listesine eklendiğini açıkladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk mevcut olan SUT Yurtdışı İlaç Fiyat Listesi’nde 374 kalem ilaç yer aldığını, bu ilaçlardan 74’ünün kanser tanısı için kullanıldığını, 50 ilacın ise biyoteknolojik olduğunu bildirdi. Geri ödeme listesinde az karşılaşılan hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların da yer alıyor. Bakan Selçuk, "En fazla 2 yaşına kadar yaşayabilen kombine immün yetmezlik hastalığının tek tedavi seçeneği geri ödeme listesinde yer alan ilaç. Milyonda bir görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da devlet tarafından karşılanıyor" dedi.

Bakan Selçuk aynı zamanda, SMA Tip-1 hastalarının yararlandığı bir ilacın da Şubat 2019 tarihinde, SMA Tip-2 ve SMA Tip-3 hastalarını da içine alacak şekilde büyütüldüğünü, konu olan ilacı geri ödeme çerçevesinde alan ilk 2 ülkeden biri olduklarını belirtti. Bakan Selçuk, sağlık kurulları tarafından ilacın kullanılmasının uygun bulunduğu bütün hastalara ulaştırıldığını ve bundan sonra da ihtiyacı olacak bütün hastalara ulaştırılmayı devam sürdürüleceğini belirtti. Vatandaşın sağlığına hiçbir koşulda maliyet etkeni olarak bakmadıklarına işaret eden Bakan Selçuk, "Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu tedavi ve ilaca daha kolay ulaşmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Özellikle kanser ilaçlarının geri ödeme listesine alınmasında değerlendirme sürecini hızlı bir şekilde tamamlıyoruz. Geri ödeme listesine aldığımız ilaçların hastalarımıza şifa olmasını temenni ediyor, vatandaşlarımıza sağlıklı bir yaşam diliyorum" diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal