Avrupa, Çin Bağımlılığından Türkiye ile Uzaklaşabilir

Avdagiç, yazılı açıklamasında, Almanya'nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nın Türkiye'nin küresel tedarikte Çin'e seçenek konumuna pozitif katkı sağlayabileceğini belirtti.

01.07.2020-11:13 - (Son Güncelleme: 01.07.2020-11:03) Avrupa, Çin Bağımlılığından Türkiye ile Uzaklaşabilir

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Almanya'nın bugünden itibaren altı aylığına üstleneceği Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı ile ilgili, "AB, tedarik zincirinde pandemi ile su üstüne çıkan Çin bağımlılığından Türkiye ile uzaklaşabilir. En büyük ticaret ortağımız Almanya'nın bugün başlayan AB Dönem Başkanlığı bunun için büyük bir fırsat olabilir." diye konuştu.

Avdagiç, "AB, küresel tedarik zincirindeki pandemi engelini en yakınındaki Türkiye'nin sanayi kapasitesi ile kırabilir. AB'nin 1,9 trilyon avroluk ithalatında Çin'in yüzde 19, Türkiye'nin yüzde 4 payı var. Pandemi sonrasında Türkiye, yüzde 4'ü en az ikiye katlayacak endüstriyel kapasiteye sahip." açıklamasında bulundu.

Almanya'nın dönem başkanlığında AB'nin küresel tedarik zincirlerini tekrar hazırlanacağı doğrultusunda bir beklenti olduğunu hatırlatan Avdagiç, 27 mensubu blokun, kilit sektörlerde Çin'den tedarikinin bir kısmını hemen yanı başındaki Türkiye'den temin edebileceğini belirtti.

Çok yönlü münasebetlerin olduğu Almanya'nın AB Dönem Başkanlığı'nda, AB ile Türkiye münasebetlerinde pek çok yapıcı adım atılmasını istediklerini ifade eden Avdagiç, şu ifadeleri kullandı:

"AB, Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşlarında daha korunaklı ve güvenli bir ekosistem oluşturmak istiyor. Türkiye, burada yeni bir rol üstlenebilir. Bu dönem Gümrük Birliği ortaklık konseyi kararının zaman kaybetmeden güncellenmesi için de iyi bir fırsat taşıyor. Tam 24 yıl geçti. 1996'nın şartları değişti, farklılaştı. Gümrük Birliği'nde revizyon, Türkiye ile AB arasında ekonomik açıdan daha geniş bir entegrasyon oluşturacaktır. Ayrıca Gümrük Birliği'nin işleyişinde var olan sorunların aşılmasını sağlayacaktır."

İTO Başkanı Avdagiç, salıgının küreselleşme oyununu tekrar kurduğunu belirterek, "Yeni tip coronavirüs (Covid-19), AB'nin ürün arz zincirini kısaltmak için üretimi son kullanıcıya daha yakın olduğu yere taşıyacağı ‘nearshoring’ adı verilen süreci gündeme getiriyor. Bir kez daha vurgulamak isteriz ki, global üretim sisteminin kırılganlığına karşı Türkiye'nin iş gücü ve birikimi önemli bir açılım sunmaktadır. Avrupa, arz zinciri bağımlılığından Türkiye ile uzaklaşabilir. Bunun için yapmamız gereken karşılıklı olarak daha çok gayret göstermektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin AB'nin dış alımında % 4 payla altıncı sıradaki ülke olduğunu ifade eden Avdagiç, "AB, en yakın mesafedeki üyesinden 6 bin 500 kilometre uzakta bulunan Çin'den geçen yıl 361 milyar avroluk ithalat yaparken, Türkiye'den ithalatı ise 70 milyar avro oldu." diye konuştu.

Avdagiç, Türkiye'nin AB'nin hem dış alımında hem dış satımında en büyük ortağı olduğunun altını çizerek, "AB'nin otomotiv, tekstil, beyaz eşya, demir-çelik, züccaciye, gıda ve mobilya sektörlerinde en büyük tedarikçisi Türkiye'dir. Buna rağmen AB'nin ithalatında Çin'in yüzde 19, Türkiye'nin yüzde 4 payının olması, bu yönde önemli bir değişim yaşanabileceğini de gösteriyor. Salgın sürecini hem Türkiye hem AB iyi değerlendirebilir." açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal