Efsane uzman piyasalara geri döndü! Kritik Bitcoin grafiğini paylaştı

Adaptive Capital'den Murad Mahmudov, tarihi bir Bitcoin grafiği paylaştı. Konunun analisti daha öncesinde de 2018 yılının kripto kışını doğru tahmin etmişti. Şu an ise kimsenin beklemediği bir Bitcoin grafiği yine sahada. İşte haberin detayları...

25.06.2022-12:37 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-12:37) Efsane uzman piyasalara geri döndü! Kritik Bitcoin grafiğini paylaştı

Mahmudov tarafından paylaşılan tablo, Bitcoin’i USD ile ABD para arzı ve dolarize Avrupa para arzının toplamına bölünerek karşılaştırdığı için bu grafik biraz benzersizdir. Söz konusu tarihi grafik, para arzı toplamlarıyla karşılaştırıldığında ise Bitcoin’in hareketi hakkında daha fazla bilgi sağlamaktadır. 

Böylece yeni oluşturulan grafik, Bitcoin’in dördüncü defa büyük bir dibe ulaştığını göstermektedir. Bundan önce, BTC’den parasal arz grafiğine kusursuz bir şekilde çalıştı. Eş zamanda, 2014 yılından başlayarak hemen hemen her sıçramayı ve zirveyi tahmin edebiliyor. 


Mahmudov tarafından Bitcoin (BTC)’e daha yakın bakmanın yolu 

Öte yandan yeni fiyat modeli, 2013, 2015 ve 2020 yılında küresel bir dip ve 2014, 2018 ve 2021 yılında küresel tepeler öngördü. Küresel tepe ve diplere ek olarak ise, grafik küresel öncesi sürüm geri dönüş noktalarını göstermektedir. Bu durumda Bitcoin’in 69.000 dolar zirvesine ulaşacağı anlamına gelmektedir. Bitcoin bu seviyeye geçen yılın Kasım ayı içerisinde ulaştı. O zamandan bir düşüş trendini sürdürmeye devam ediyor. Ayrıca en büyük ve en son darbeyi Terra krizinde aldı. Şu an yükseliş için yeniden yeni teknik modeller şekillenmektedir. Fakat, fiyat modelleri daha az isabetli duruma geliyor. 

Bitcoin için yeni sunulan fiyat modeli çok fazla eleştiri aldı 

Maalesef ki, kripto piyasasının endüstrinin gelişme çağında kullanmış olduğu fiyat modelleri her zaman isabetli değildir. Özellikle de PlanB’nin stoktan akış modelinin Bitcoin’in en son hareketlerini yakalayamadığını görmesinin ardından eskisi kadar alakalı değil. Bundan önce, piyasadaki en büyük ikinci kripto para biriminin yaratıcısı olan Vitalik Buterin, kripto para piyasasındaki çeşitli fiyat modellerini ilgilerini yitirmeye başladığı için takip etme konusundaki endişelerini de ifade etmişti. 

Söz konusu Bitcoin için yeni sunulan fiyat modeli de çok fazla eleştiriyle maruz kaldı. Öte yandan, değerinin %70’inden fazlasını kaybetmesinin ardından düşüş nedeni olarak görülüyor. Genel piyasa hissiyatı olumsuz kaldığı için “başa çıkma” olarak isimlendirdi. 


Peki Bitcoin satış baskısına nasıl direniyor? 

Diğer yandan Arcane Research’ün son istatistiklerine ilişkin, Bitcoin madencileri düşüşte satmak zorunda kaldı. Nisan ayı içerisindeki tipik %20-40’ın aksine, bu defa BTC’lerini Mayıs ayında sattı. Böylelikle, Halka açık BTC madencilik şirketleri, 2022 yılının ilk dört ayında üretiminin %30’unu elden çıkarttı. Söz konusu oranın Mayıs ayında üç katına çıktığı ve Haziran ayında daha da yükseleceği tahmin edilmektedir. 

Ayrıca Bitcoin fiyatı 21.000 doların altına düştüğünde, madencilerin döviz akışına oranı 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çok sayıda madenci, BTC fiyatındaki düşüşten dolayı kârsız duruma geldi. Bunun yanı sıra madencilerin kripto para piyasasından çıkmasına sebep oldu. Bunun sonucunda, Bitcoin fiyatı 20.000 doların altına düşerken daha fazla neler olacağı hakkında ipuçları vermektedir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal