Ecrimisil nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır? Ecrimisil davasının açıldığı durumlar

Yasa dışı işgal tazminatı anlamına gelen ecrimisil birçok kişi tarafından araştırılıyor. Ecrimisilin ne olduğu, nasıl açıldığı merak edilmektedir. İşte Ecrimisil hakkında tüm merak edilenler…

11.06.2022-16:13 - (Son Güncelleme: 11.06.2022-16:13) Ecrimisil nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır? Ecrimisil davasının açıldığı durumlar

Gün içerisinde birçok farklı şeyler karşı karşıya kalıyoruz. Ancak ne olduğunu bilmediğimiz durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Ecrimisilin ne demek olduğu da bunlardan biridir. Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler araştırmalarını yapmaktadır. Bizde sizler için konu hakkındaki detayları paylaştık. İşte Ecrimisil hakkında tüm merak edilenler…

Ecrimisil nedir?

Yasa dışı işgal tazminatı anlamına gelen ecrimisil, bir mülkün ya a gayrimenkulün yasa dışı olarak, mülk sahibinin izni olmadan satışının yapılması anlamına gelmektedir. Gerçek ya da meşru kişilerin açabildiği bu ecrimisil davasıyla kişilerin tazminat alabilmesi sağlanmaktadır.

Ecrimisilin olduğu durumlardan bahsetmek gerekmektedir. Bunun için haksız olan işgal tazminatının geçtiği mülk sahibinden bir izin alınmadan satışı yapılması durumunda ecrimisilin olmaktadır. . Bu mülkü bir hakka dayandırmadan elinde mevcut bir şekilde bulunduran ya da kullanan işgalci kişi bulunmaktadır. Bu işgalci olan kişi ya meşru yani tüzel ya da gerçek kişi olabilmektedir.

Haksız elde edilen bu işgal çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bu izin alınmadan yapılan bir inşaat, bir mülkü izin almadan kullanmak, kira sözleşmesinin dolmasına rağmen oturmaya devam etmek, devletin hizmetinde yer alan bir araç ya da binayı kullanmak haksız işgal örneği olarak verilebilir. Bu da ecrimisil olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ecrimisil davası ise haksız yere işgal yapan bir kişiye karşı açılan davaya denmektedir. Burada açılan dava ile yukarıda saydığımız durumlardan birini yapmış olan kişilere yaptıkları haksız işgal karşısında belirli bir tazminat ödenmesinin istenmesini ifade etmektedir. Bu davanın açılabilmesi içinde gereken şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Kişinin mülkü haksız bir şekilde ve kötü niyetle kullanması durumunda ecrimisil davasına başvurulabilir.

TMK yani Türk Medeni Kanunda yer alan ecrimisil davası, mahkeme ile haksız yere işgal edilen ve kötü niyetler kullanılan mülkün zararının mülk sahibine ödenmesini sağlamaktadır. Bu dava mülk sahibinin gerçek bir zarara uğrayıp uğramadığına bakmaz kişinin mülkü izinsiz olarak kullanması dava açılması için yeterli bir neden olarak görülmektedir.

Ecrimisilin

Ecrimisil davası nasıl açılır?

Ecrimisil davasının nasıl açıldığı merak edilen konular arasında yer almaktadır. Öncelikle mülk sahibi haksız işgalde bulunan kişiye ihtarname yapması gerekmektedir. Bu davayı açmak isteyen kişiler hukuk mahkemelerine giderek başvurularını yapabilirler. Uzmanlar bu başvurunun ardından mülkün kira boyutunu hakkında bilgi edinmek için tespit işlemi yapacaklardır. Bu kira ödenecek olan tazminata eklenir. Yapılan işgalin beş yıldan fazla olması durumu olsa da ecrimisil davası sadece 5 yıla kadar açılabilmektedir. İşgalicinin ödeyeceği tutar en fazla 5 yılı kapsar. Dava tapu iptali mahkemesi ile beraber açılmaktadır.

Ecrimisil bedeli nasıl belirlenir?

Bu işlem için işgalcinin kötü niyetli olarak mülkü zarara uğrattığı gerekçesiyle kazandığı karların bir fiyatlandırması olarak mülk sahibine ödemesine denir. Ecrimisil bedeli, mülkün, mülk sahibi tarafından onayı haricinde meşru ya da gerçek şahıslar tarafından işgal edilip ya da tasarruf edilmesi nedeni ile mülk sahibinin uğradığı zarar, işgalcinin kazandığı kâr, kira bedeli ve daha birçok sebepler ile bedel hesaplamada esas alınmaktadır.

Bu işlemin tespiti sırasından mülkü fiyat ve değeri göz ününe alınır. Bunun için mülkün durumu, alanı, niteliği, tarım ise verimi, alt yapısı, bulunduğu yeri, işgal edilmeden evvelki durumu ile şuan ki durumu tespit edilirken mülk sahibinin işgalden önce ne kadar kazanabileceği durumu göz önüne alınır. Bu durumların hepsinin değerlendirilmeye alınması durumunda karşı dava açılır ve mülk sahibinin zararı karşılanır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal