İspanya’dan İsrail’e bir ret daha: Silah taşıyan gemi engellendi

İspanya’nın azıl sol koalisyon hükümeti, İsrail’e silah taşıdığı kaydedilen bir geminin İspanyol limanlarında ikmal yapmasını engelledi.

17.05.2024-09:35 - (Son Güncelleme: 17.05.2024-17:30) İspanya’dan İsrail’e bir ret daha: Silah taşıyan gemi engellendi

İsrail’e karşı Avrupa’dan en çok ses yükselten ülkelerden birisi olan İspanya’dan yeni bir adım daha geldi. Danimarka bandıralı "Marianne Danica" adlı ticari yük gemisinin İsrail'e silah ve patlayıcı malzeme taşıdığı yönündeki iddiaların ardından, Sumar ittifakı ve Podemos partisinin suç duyuruları üzerine harekete geçen İspanyol hükümeti, geminin 21 Mayıs'ta bir İspanyol limanında ikmal yapma talebini reddetti.

Kararı ilk defa alıyoruz

AA’da yer alan habere göre; konuya ilişkin Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, "Bu kararı ilk kez alıyoruz çünkü daha önce İsrail'e silah taşıyan bir geminin İspanya limanına uğramak istediğine tanık olmamıştık. Politikamız gereği, İsrail'e savaş malzemesi ihracatı için yeni lisanslar vermiyoruz. Dolayısıyla, geminin ikmal talebini reddetmemiz bu politikamızla uyumludur." ifadelerini kullandı.

İspanya’dan İsrail’e bir ret daha: Silah taşıyan gemi engellendi

Tonlarca roket ve patlayıcı taşıyor

Öte yandan, İspanya'nın güneyindeki Cartagena limanı açıklarında demirleyen "Borkum" adlı geminin de İsrail'e silah taşıdığı iddiaları üzerine bazı sivil toplum örgütleri limanda protesto gösterileri düzenledi. Filistin'in İşgaline Karşı Dayanışma Ağı (RESCOP), gemide 12 ton roket, 1,5 ton patlayıcı ve 740 kilogram diğer askeri malzeme bulunduğunu öne sürdü.

Gemi limana yanaşmadan açıkta bekletilirken, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Sumar ittifakı ve muhalefetteki Podemos partisi, geminin yükünün incelenmesi için savcılığa başvurdu. Hükümet kaynaklarından İspanyol basınına yapılan açıklamalarda ise geminin son varış noktasının İsrail değil Çekya olduğu belirtildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal