Suudi Arabistan, Katar'ı Ada Yapacak

Suudi Arabistan yönetimi, Katar'ı adaya dönüştürecek kanal projesini hayata geçirecek. Dev proje yaklaşık 1 sene içinde tamamlanacak.

19.06.2018-10:22 - (Son Güncelleme: 19.06.2018-13:53) Suudi Arabistan, Katar'ı Ada Yapacak

Suudi Arabistan'ın Katar'ı "adaya dönüştürmeyi" düşündüğü projenin yapımına kısa zaman içnde başlanacağı açıklandı.

Suudi Arabistan'ın Mekke gazetesinde yayınlanan habere göre, Kraliyet Müsteşarı Suud el-Kahtani, Selva Kanalı projesinde tekliflerin verilmesi için son günün ilerleyen pazartesi olduğunu duyurdu.

Bu projenin hayata geçmesi için uluslararası 5 firmadan teklif alınırken, ihaleyi alan şirket veya konsorsiyum, tekliflerin son sunulma tarihinden sonra 90 gün içinde açıklanacak.

Gazetenin aktardığına göre, söz hususu proje 1 sene içinde bitirilecek.

Kahtani, Twitter hesabından ise "Selva Kanalı'nın hafriyatı başlıyor" etiketiyle paylaşılan "Katar devletini bir adaya çeviren harika projeden sebeple Suud halkına tebrikler" paylaşımını kendi hesabından tekrar duyurdu.

Daha önce de benzeri paylaşımları gerçekleştiren Kahtani, şu sözleri kullanmıştı:

"Katar, Suudi Arabistan'a ait askeri üssün yer aldığı Selva Adası'nın bir parçası olacak. Tarih de bir dönemler o topraklarda bir devletin bulunduğunu hatırlayacak. Selva Adası'nı yapılması kararı, devletlerarası kanunlara aykırı mıdır, Suudi Arabistan'ın orada bir askeri üs açma hakkı var mıdır, nükleer reaktörünü ve nükleer reaktör atıklarını oraya atma hakkına sahip midir? Tabii ki yüzde 10 bin hakkı bulunuyor. Bu egemenliktir ey yalnızca egemenliğin adını bilenler."

Suudi Arabistan'da internet üstünden yayın gerçekleştiren "Sabq" gazetesi önceki nisan ayında duyurduğu haberde, Suudi Arabistan'ın, Katar ile arasındaki 60 kilometrelik tek kara hudutunda kanal yapmak için tam donanımlı bir turizm projesi üstünde uğraştığı iddiasını ortaya atmıştı.

Projenin resmi kurumlar tarafından kabul edilmeyi beklediği duyurulan haberde, kanalın Suudi Arabistanlı 9 yatırımcı şirketin bir araya gelmesiyle yaklaşık 2,8 milyar riyal ücretle 12 ayda bitirileceği açıklanmıştı.

Haberde, proje çerçevesinde 5 büyük otel ve tatil köyünün haricinde 2 yeni liman yapacağı bilgisi vardı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır idarelerinin, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik bağlantılarını kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde probleme sebep olmuştu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal