Ferid Şahbazlı: Azerbaycan’ın İsrail Silahlarını Kullanması İttifak Anlamına Gelmiyor

Adı sıkça terörle ve teröristlere yakınlığıyla anılan Ermenistan, yine Azerbaycan topraklarında provokasyonlar gerçekleştirdi ve Ateşkesi ihlal etti.

13.10.2020-12:38 - (Son Güncelleme: 13.10.2020-17:23) Ferid Şahbazlı: Azerbaycan’ın İsrail Silahlarını Kullanması İttifak Anlamına Gelmiyor

Haber365 Özel Haber

İslahatçı Gençler Birliği Başkanı Ferid Şahbazlı, Azerbaycan gençliği düşmana karşı mücadele için her zaman Başkanın yanında savaşa hazırdır açıklamasını yaptı. Bölgede ki tansiyonu ittifakları olumsuzlukları Haber365 ekibi olarak sorduk ve cevaplarımızı aldık.İslahatçı Gençler Birliği Başkanı Ferid Şahbazlı sorularımıza içten cevaplar verdi bölgenin retoriğini net olarak Haber365'e anlattı.

İŞGAL EDİLEN TOPRAKLARIMIZI İSTİYORUZ

Azerbaycan’da çatışmalar başladı.İlk günden söyledik.Bizim amacımız savaşmak değil biz kendi topraklarımızı geri istiyoruz. Ermenistan’dan bu toprakları barış yaparak almak imkansız bir durumdur. Ankara sözleşmesin’den önce Cumhurbaşkanımızın halka seslenişinde dediği gibi Ermenistan’a son bir şans verdiğimizi söylemişti. Bu onlara verdiğimiz ve barış yoluyla diplomasi yaptığımız son müzakeredir diye belirtmişti. Görüyoruz ki Ermenistan bu durumu barıştan yana değilde savaştan yana kullanıyor. Azerbaycan’ın köylerine yapılan sivillerine yapılan saldırılar sıradan bir saldırı değildir.

Bugün Ermenistan hem savaşta kaybediyor hem masada şansını yitiriyor. Bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanımız da söyledi; Ermenistan her gün stratejik noktada kaybetti. Diplomatik olarak da kaybetti. Ben şimdi size bir ayrıntıdan bahsedeyim bu Moskova anlaşmasına dikkat edin lütfen bu dediklerime; Paşinyan bundan önce Dağlık Karabağda sözde kurulan cinayet rejimini taraf olarak görmek istiyor. Bu geçici olan Moskova anlaşmasından tamamen reddedildi. Paşinyan diyor ki bu sorunun çözümüyle ilgili bir takım yeni şartlarımız var bu sorunun çözümüyle ilgili demecide reddedildi.

Müzakerelerin Madrid ilkeleri üzerinden uygulanması karar alındı. Bu ilkeler nedir? Toprakların Azerbaycan’a geri verilmesini taahhüt ediyor. O yüzden Ermenistan diplomatik alanda kaybediyor. Ve onun vahşice saldırıları ve terörü gün yüzüne çıkarması çaresizliğinin göstergesidir.

Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi Paşinyan psikolojik bir sarsıntı içerisindedir. Artık halkına ne haber verceğini bilemiyor. Paşinyan iktidarı kendi halkını yalan dolan haberlerle kendini aldatmaya kandırmaya çalışıyordur. Cumhurbaşkanı dediki bölgede ve çatışmaların durmasının tek yolu vardır.Azerbaycan’a ait toprakların geri verilmesidir. Aksi halde başka bir yol mümkün değil Cumhurbaşkanımız Aliyev, Paşinyana aşağılayıcı sözlerle seslendi. Aliyev ; Paşinyana sen gidip Fransa’da onların Başkanlarının ayaklarını yalıyorsun sana yardımcı olsunlar diye ama olamayacaklar çünkü bizim devlet ve millet irademizi sarsamayacaklar ve geçit vermeyeceğiz.

Biz tabi ki Uluslararası hukuka ve sözleşmelere sadık kalırız ama bu geçici olacaktır. Ermenistan toprakları geri vermezse grafiklerle anlatarak haklılığımızı söylemezse bu savaş devam edecektir.

Çünkü neden Ermenistan bizim sivillerimize ateş açıyor. Bölgede su ambarı vardır. Bunlar bilinmektedir ki Ermenistan’ın yaptıkları insani felakete sebebiyettir ve bunların hepsi cinayettir. Ermenistan bu toprakları geri vermeyince ve işgalcilik politikasından geri durmayınca ne yazık ki savaş bitemez.

Bizim hedefimiz Karabağ’ı kısa zamanda geri almaktır. Bizim artık 30 yıl beklemeye vaktimiz ve sabrımız yoktur. Gereken çok çabuk zamanda yapılmalı ve bugün halledilmelidir. Şüphesiz ki askeri operasyonlar devam edecektir.

TÜRKİYE VE İSRAİL İSTEKSİZ BİR İTTİFAK KURMUŞ OLABİLİR Mİ? 

Ben düşünüyorum ki Azerbaycan, dünyanın birçok ülkeleriyle Türkiye ,İsrail, Belarus ve Ukrayna gibi diğer ülkelerle askeri teçhizat anlamında ticaret yapıyor fakat parasını veriyor.
Bu halkımızın milli güvenliğini ve önlemini almakla mükelleftir.Ben açıkçası bir ittifakın olduğunun bilmiyorum veya tahmin etmiyorum.

Tabi ki Türkiye ile askeri iş birliğimiz diğer ülkelerle kıyaslanmayacak seviyede olması sır değil.

Türkiye devleti ile ortak tatbikatların yapılması Türkiye askeri teçhizatlarla Azerbaycan’ın yanında olması şüphesiz ki Azerbaycan ordusunun sahada gücüne güç katmasıdır. Fakat diğer ülkelerden alınan silahlar Rusya’dan alınan silahlarla Ukrayna,Belarus ve İsrail’den alınan silahlarla Azerbaycan kendisini savunmaktadır. Bugün azerbaycan ordusu bölgenin en güçlü ordusudur. Dediğim gibi İsrail ile böyle bir ittifakın olmasını ben tahmin etmiyorum.

Sadece ekonomik ilişkilerdir. Azerbaycan’ın her bir ülkeyle tek tek yaptığı anlaşmalardır. Ben böyle düşünüyorum Birde ben yeri gelmişken söyleyim Türk askeri Azerbaycan’da savaşıyor diye iddialar vardı. Bu bilgi tamamen yanlıştır.

10 milyonluk Azerbaycan devletinin Ermenistan’a karşı savaşta hiçbir ülkenin desteğine ihtiyacı yoktur. Cumhurbaşkanımız açıkladı Rusya Ermenistan’a parasız hediyelik silahlar vermeseydi, Ermeniler 3-5 gün Azerbaycan ordusunun önünde duramazdı. Kendi sistemi çöken bir devlet bu paralı silahları nerden alıyor.

Adeta peşkeş çekiyorlar. Ben düşünüyorum ki Azerbaycan ordusu bir çok ülkelerle askeri anlaşmalar içerisindedir.

Milli güvenliğin tehdit oluşturan unsurların karşısında olur, ittifak söz konusu olamaz Azerbaycan’ın yaptığı bir politik mekanizmadır.

SON  OLARAK İRAN'IN BÖLGEDE Kİ SAVAŞ ÇATIŞMALARA ETKİSİ NEDİR?

İran bizim tarihi komuşumuzdur. İyi bir dostluk ilişkilerimizin olduğu bir ülkedir. Ondan başka İran dini olarak bakarsak din kardeşi sayılıyoruz. Ama ne yazık ki Dağlık Karabağ sorunun çözümünde aktif  bir rol oynamıyor.

Azerbaycan tüm komuşularıyla ilişkilerine çok sadıktır. Birçok İran düşmanı İran’ı vurmak için azerbaycan hava sahasını kullanmak ve İran’ı vurmak için izin istemiştir halbuki Azerbaycan buna izin vermemiştir.

Biz irandan komşuluk politikasına uygun bir yaklaşım bekliyoruz. Aynı zamanda bir islam ülkesi olarak bizim yanımızda olmasını bekliyoruz bu anlamda biliyoruz ki İran bölgede güçlü bir ülkedir. Fakat ne yazık ki 'Dağlık Karabağ' sorununun çözümünde aktif bir rol aldığını göremiyorum açıklamasını yaptı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal