Burkina Faso'da Genetiği Değiştirilmiş 10 Bin Sinek Doğaya Salınacak!

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da 10 bin genetiği değiştirilmiş sivrisinek doğaya salınacak. Projedeki amaç sıtma mikrobu taşıyan sivrisinek sayısını azaltmak.

19.10.2018-13:17 - (Son Güncelleme: 19.10.2018-13:11) Burkina Faso'da Genetiği Değiştirilmiş 10 Bin Sinek Doğaya Salınacak!

Genetiği değiştirilmiş binlerce sivrisinek Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'daki bir köyde doğaya salınacak. Hedef, sıtma hastalığı olan sinekleri ortadan kaldırmak.

İlk defa bir Afrika ülkesinde genetiği değişitirilmiş bir hayvan türü doğaya salınacak.

Genetiği değiştirilmiş, hastalık taşımayan yaklaşık 10 bin erkek sivrisinek, bu ay Burkina Faso'daki Bana bölgesinde yer alan bir köyde doğaya bırakılacak.

Sıtma, hastalık taşıyan dişi sivrisineklerin insanları ısırmasıyla geçiyor. Burkina Faso'da geçen sene 9.8 milyon sıtma vakası oldu. Bunlardan yaklaşık 4 bini ölümle neticelendi.

Sıtma hastalığı ayrıca Afrika'da 5 yaş altı çocuk ölümlerinin en önemli sebebi. Genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin doğaya salınmasının araştırmacılara bu böceklerin dayanıklılığı ve yayılması hakkında ayrıca doğal sivrisineklerle nasıl etkileşim kuracaklarına yönelik daha çok veri sağlaması bekleniyor.

Projenin yürütücüsü olan 'Target Malaria' konsorsiyumu, sivrisineklerin genetik mirasındaki bazı genleri yönlü seçilime uğratarak (gen sürümü yöntemi) dünyadaki sıtma hastalığı taşıyan sivrisineklerin sayısını büyük oranda azaltmak istiyor.

Genetiği değiştirilmiş sivrisinekler daha önce Brezilya, Avustralya Cayman Adaları gibi diğer devletlerde doğaya bırakılmıştı.

Verilere göre 2016 senesinde dünya çapında çoğu Afrikalı çocuklar olmak üzere 445 bin insan sıtmadan yaşamını yitirmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal