ABD F-35'leri Türkiye'ye Satmayacak

Türkiye'nin acil ulusal güvenlik gereksinimi karşılamak amacıyla, Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini ABD'de yarattığı korku devam ediyor. ABD, S-400 alımını engelleme girişimlerini sürdürüyor.

25.05.2018-11:14 - (Son Güncelleme: 25.05.2018-12:53)

ABD Senato komisyonu, Ankara’nın F-35 uçakları almasının engellemesini de içeren 716 milyar dolarlık savunma politikası kanunu teklifi önergesini kabul etti.

Ulusal savunma yetki yasasının (NDAA) isimli savunma yetki yasasına Demokrat Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi senatör Thom Tillis tarafından sunulan değişiklik önergesinde, ABD’li rahip Andrew Brunson'un Türkiye'de tutuklu bulunması sebebiyle, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması talep edildi.

S-400 KORKUSU

NDAA adlı önergede NATO üyesi Türkiye'nin Moskova’dan S-400 yerden-havaya füze bataryaları alma kararı da yoğun bir şekilde eleştiriliyor. Senatör Shaheen'in makamından yapılan açıklamada Türkiye'nin Rus füzeleri satın alma teşebbüsünün ABD yasalarına aykırı olduğu öne sürüldü.

MİSİLLEME YAPILACAĞI AÇIKLANMIŞTI

Sınırları boyunca Irak ve Suriye'de yaşanan yoğun silahlı çatışmalar ile bölgedeki terör örgütlerinim saldırılarına karşı koymak için bu sistemleri satın almak isteyen Türkiye, F-35 uçaklarını alımının önlenmesi halinde, bu girişime karşılık vereceğini açıklamıştı.

100 ADET ALIM İÇİN GÖRÜŞÜLÜYORDU

Türkiye 100 adet F-35 uçağı satın almak istiyor. Ayrıca Amerikan Patriot hava savunma sistemi alımı için de Beyaz Saray ile görüşüyor.

NİHAİ METİN ONAY BEKLİYOR

NDAA Senato ve Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen farklı versiyonlarının konsensüse varılmasın ardından, ortaya çıkan son metin iki mecliste de ayrı ayrı oylanacak.

ÜRETİMİNDE TÜRKİYE'DE VAR

Türkiye, radara yakalanmama yeteneği olan F-35 uçaklarından 100'den fazla satın almayı hedefliyor. Türk savunma firmaları, F-35 için parça üretimine dahil oluyor. Türkiye'nin ilk F-35'i bu sene içerisinde teslim almaya başlaması planlanıyor.

TÜRKİYE'NİN CEVABI

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy ABD'nin F35 savaş uçaklarının Türkiye'ye gönderilmesiyle alakalı yasasına, "Müttefiklik ilişkilerimizin ruhuna aykırıdır" dedi. Aksoy, "ABD'den engelleme gelirse karşılık vermek zorunda kalırız"ifadelerini kullandı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal