Doğa intikamını alıyor: Akdeniz denizanalarına teslim oldu!

Antalya Körfezi’nde denizanalarının popülasyonundaki artış, beraberinde tehlikeleri de getiriyor. Balıkçılar, yaşanılan bu durumdan şikayetçi. Uzmanlar yaşanılanların Akdeniz için bir uyarı niteliği taşıdığını ifade ediyor.

30.03.2024-14:29 - (Son Güncelleme: 30.03.2024-14:29) Doğa intikamını alıyor: Akdeniz denizanalarına teslim oldu!

Her yıl kış aylarında geçiş yapan denizanaları, bu sene popülasyonunda yaşana artıştan dolayı kıyıya yakın kısımlarda görmek mümkün. Balık avlamada denizanalarının sıkıntı yaşattığını söyleyen balıkçılar, ağırlıkları 10 kilograma kadar ulaşan denizanaları nedeniyle birçok balıkçının ağlarında yırtıldığından şikayet ediliyor. 

Akdeniz'de denizanalarının popülasyonunda artış yaşandı

Doğayı kirletmenin acısı çıkıyor!

Her yıl düzenli olarak geçen, fakat bu sene artışında gözle görülür bir artış yaşana denizanalarının geçişini, yakından takip eden Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Türk ve Yunan kara sularında görülen denizanalarının Akdeniz'de popülasyonunun artması için gerekli ortamın kirlilik nedeniyle oluştuğunu vurgulayarak, ‘‘Denizanaları dışarıdan geldi ama çoğalması için Akdeniz'de ortam oluşmuş. Akdeniz can çekişiyor bir yerde. Bunlar bunun göstergeleri. Akdeniz'e girdi çok fazla. Denizanaları için ortam oluşmuş durumda, böyle olunca da popülasyonda da artış olması normal. Bu bir uyarıdır. Nasıl Marmara müsilaj ile bizi uyardı, bu olay da Akdeniz için bir uyarıdır. Bizim doğayı kirletmememiz, doğayı kendi haline bırakmamız gerekiyor. Özellikle Doğu Akdeniz'de yaşanan kirlilik bu bölgede aşırı çoğalmalarına neden oldu’’ şeklinde konuştu.

‘‘Şu anda bir geçiş dönemindeyiz’’

Akdeniz'de denizanalarının popülasyonunda artış yaşandı

Yaşanılan bu popülasyon artışının, doğa felaketinin başlangıcı olabileceğini belirten Gökoğlu, sürecin balıkçıları da mağdur ettiğini söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘‘Şu anda Antalya Körfezi'nde balıkçılık yapanlar bundan çok muzdarip. Balıkçılar ağlarını denize attıklarında denizanası yakalıyor. Balık yakalama oranları düştü. Ağ denizanası dolduğu için balıkçılarımız balık yakalayamıyor. Üzerindeki toksinin de balıklar üzerinde etkisi var. Ağlarının yırtıldığını anlatan balıkçılar, bu işin ne olacağını ve ne kadar süreceğini sordu. Bunlar geçecek ama bir uyarıdır. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Umarım yaza sarkmaz, mayıs gibi biteceğini düşünüyorum.’’

Balık sayısında ciddi düşüş var!

Bu durumun kendilerini çok olumsuz yansıdığını ve ağlarının denizanaları nedeniyle yırtıldığını söyleyen balıkçı, ‘‘Denizde inanılmaz denizanası var. Amaçladığımız balığı bulamıyoruz. Çok kütleli bir hayvan olduğu için çıkarırken ağlarımızı yırtıyor. Öncesine göre tuttuğumuz balık sayısı 4'te 3 düştü’’ dedi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal