Deprem sonrası yol haritası açıklandı: Fay hattının üzerindeki şehirler için kritik karar

Türkiye Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle sarıldı. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremlerin yaraları hızla sarılmaya çalışılıyor. Kahramanmaraş merkezli ve çok sayıda ili etkileten depremlerin sonrasında şehirleri yeniden kaldırma projeleri kapsamında yeniden inşa ve ihyanın yol haritasına karar verildi.

08.03.2023-15:41 - (Son Güncelleme: 08.03.2023-17:44) Deprem sonrası yol haritası açıklandı: Fay hattının üzerindeki şehirler için kritik karar

Yakın bir tarihte Başkan Erdoğan’a sunulması amaçlanan yol haritasında fay hattı üzerinde yer alan iller ile ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor. AK Parti, İsmet Yılmaz başkanlığında deprem gündemiyle dün TBMM’de kapalı Grup Toplantısı gerçekleştirdi.  2,5 saat süren toplantıda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Partili Belediyelerin afet bölgelerinde yaptığı faaliyetlerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Sabah’ta yer alan haberde, yüzyılın felaketinin yaralarını hızla sarılması için deprem bölgesinde incelmelerde bulunan vekiller deneyimleri paylaştı. Fay hattındaki iller ile fay hattı olmayan illerin eşleştirilmesi gündeme geldi. Yeniden inşa ve ihya için verilen öneriler tek tek not alındı. Alınan notların önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek MYK-MKYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulması beklenmekte.

Kardeş belediyeler oluşturuldu

807 AK Parti Belediyenin, depremin meydana geldiği ilk saatlerden beri belediyelerin bütün imkânlarını, AFAD ile koordineli bir şekilde sürdürüldüğü belirtildi.  Depremden oldukça şiddetli bir şekilde etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır ve Osmaniye illeri ve bu illerin ilçeleri ile 235 AK Partili belediyeyi “kardeş belediye” olarak ilan edildi.

Deprem şehirlerini kardeş şehirler ayağa kaldıracak

İlk aşamada 3 ay fiilen çalışılacak. Görevlendirilen belediye başkanları haftanın 2 günü deprem bölgelerinde incemeler için her daim sahada yer alçak. Görevlendirilen belediyeler arsında Konya-Hatay ile eşleştirildi. Konya bu doğrultuda Hatay'da 90 belediyeden sorumlu olacağı ve koordinasyonunu sağlayacağı belirtti.

Belediyeler eşleştirildi

Kahramanmaraş ise Trabzon ve Kayseri Büyükşehir Belediye başkanları başkanlığında 54 belediye bölgedeki faaliyetlere destek verecek. Yüzyılın felaketinin en çok zara verdiği illerden biri olan Adıyaman ise Erzurum Büyükşehir ile birlikte 47 belediyenin çalışmaları ile yeniden ayağa kaldırılacak. Eşleştirilen belediyeler depremzede illerde çöplerin toplanmasından enkaz kaldırılmasına kadar destekte bulunacak.

Adım adım normalleşme süreci

AK Parti'nin birinci önceliğinin depremzedelerin en kısa sürede evlerine kavuşmalarını sağlamak, ikinci konunun ise muhalefetin yanlış algılarının önüne geçmek olduğu öğrenildi. Çadırdaki vatandaşların ilk etapta konteyner kentlere ardından da güvenilir ve sağlam yapılan yeni evlerine kavuşturulması hedefleniyor. Vekiller, geçiş sürecinde vatandaşlara psikolojik destek sağlanması noktasında önerilerde bulundu. Toplantıda deprem nedeniyle başka şehirlere giden vatandaşların konteyner kentlere getirilerek tarım arazilerindeki üretimin devamlılığının sağlanması ve ticaretle uğraşanların da ticaretlerini yeniden başlatmaları gündeme geldi.

Kentsel dönüşüm zorunlu olsun

Yaşanan felaketten ders alınması ve bir daha aynı acıların yaşanmaması için atılacak adımların da gündeme geldiği belirtildi. Kentsel dönüşümün mecburi olması anlatıldı. CHP'nin iptal ettirdiği kentsel dönüşüm projeleri slaytlarla gösterildi. Toplantıya katılan vekillerden kaliteli demir ve çimento kullanılması gerektiği, askeriyenin alanla ilgili, arama kurtarma ekibi oluşturursa çok büyük afetlerde bile askeriyenin ekibinin faciaları önlemiş olacağı, yapı denetçilerin ve müteahhitlerin denetlenmesi gibi önerilerin gündeme geldiği öğrenildi. Denetimlerin daha da sıkılaştırılması istendi. Toplantıda önerilerini dile getiren vekiller yeni yapılacak yerleşimlerin faylardan uzak ve sağlam zeminlere yapılması gerektiğini vurguladı.

Birbirlerine yardım edecekler

Fay hattında olan ve olmayan iller eşleşsin

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Müslüm Yüksel vekilimle İslâhiye'de görevlendirildiğini ve devletin ilk andan itibaren müdahalelere başladığını söyledi. Depremde 7 yakınını kaybettiğini ifade eden Erdoğan fay hattındaki şehirler ile fay hattında olmayan şehirler eşleştirilmesini gündeme getirdiğini belirterek, "Türkiye'de depremlerin çok konuşulduğu bir süreç başladı. İller arası eşleştirme yapılabilir. Mesela, fay hattındaki illerin fay hattında olmayan illerle eşleştirme yapmak lazım. Gaziantep'e en yakın il hangisi?

Mesela Niğde. Orayı eşleştirip, ileride herhangi bir doğal afet yaşandığında yardıma koşacak. İş makinaları, teçhizat konusunda destek sağlayacak. Tek bir il yetmiyorsa, ikinci bir il de eklenebilir. İki, teknik ekipleri çoğaltmamız lazım. Mesela askeriye içinde yeni bir AFAD kurulabilir. Üçüncü olarak da sivil toplum kuruluşlarımız bu işi üstlenebilir. Mesela, MÜSİAD'ın böyle bir çalışması var, ekip işini biz kuralım istiyor. Kaç ilimizde şubemiz varsa, her şubemize bir ekip kurduralım ve üst düzey tamamen teknik olarak yetişmiş ekipmanıyla beraber..." ifadelerini kullandı.

Toplantıda, hızlı karar alma noktasında bölgeler arasında bazı eksiklikler oldu özellikle koordinasyonda. 'Başından itibaren bu sorunları ve getirilen çözümü herkes yazılı olarak versin, bu bilgilerden Deprem Araştırma Komisyonu'ndaki arkadaşlar yararlansın' denildi. Araştırma Komisyonu üyeliği için başvurular başladı. Deprem Araştırma Komisyonu, 2021'deki raporu temel alacağı belirtildi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal