Deprem Dede olarak bilinen deprem uzmanı Ahmet Mete Işıkara’nın yıllar önceki konuşması tekrar gündem oldu

Bir zamanlar tüm Türkiye’nin “Deprem Dede” olarak tanıdığı rahmetli deprem uzmanı Ahmet Mete Işıkara, özellikle çocuklara deprem farkındalığı aşılayarak kalplerimizde yer edinmişti. Yıllar önce Hatay için yaptığı uyarı tekrar gündem oldu.

25.02.2023-11:57 - (Son Güncelleme: 25.02.2023-14:42) Deprem Dede olarak bilinen deprem uzmanı Ahmet Mete Işıkara’nın yıllar önceki konuşması tekrar gündem oldu

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. “Asrın felaketi” olarak adlandırılan depremlerin en çok etkilediği illerden biri Hatay’dı.

Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve dönemin Kızılay Derneği Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Mete Işıkara'nın yıllar önce Hatay için yaptığı uyarılar ve bir an önce tedbir alınması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunduğu tekrar gündem oldu.

7 büyüklüğündeki olası deprem

2011 yılından Adana’da katıldığı bir panelde konuşan “Deprem Dede”, Hatay’da 7 büyüklüğündeki olası bir depremin gerçekleşebileceği konusunda uyarmıştı.

Deprem dede uyarmıştı

"Hatay'da da uzun bir süredir deprem yok. Özellikle 7'nin üzerinde deprem yok. Ama geriye baktığınız zaman Hatay'da 7'nin üzerinde depremler olmuş. 

Hatta Hatay'a gidip Hataylılarla konuşursanız, onlar 'Hatay, 1-2 kez yerle bir olmuş. Yerin altına göçmüş' diye ifade ederler. Hatay'da olabilecek bir deprem Adana'yı da, Mersin'i de Gaziantep'i de etkileyecek. 

Kocaeli nasıl geniş alanı etkilediyse, burada aynı şekilde etkileyebilir. Bu gerçeği bilip korkmak yerine, tedbir almak gerekiyor." İfadelerini kullanmıştı. Işıkara'nın yıllar önce söyledi bu sözler tekrar ortaya çıkınca vatandaş şoke oldu.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal