Cumhurbaşkanı Erdoğan noktayı koymuştu: Asgari ücrete yeni zam formülü

Toplumda tartışma konusu olan asgari ücrete ara zam konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından son nokta konmuştu. Erdoğan Temmuz’da ara zam yapılacağını duyurmuştu. İşte asgari ücrete ara zammın detayları...

13.04.2023-10:09 - (Son Güncelleme: 13.04.2023-17:06)

AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan ekonomik maddeler arasında en dikkat çekenlerinden birisi asgari ücretlilere yapılacak olan ara zam oldu. Beyannamede çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceği ve memur ile emeklilerin enflasyonun üzerinde artışlarla refah payı almalarını sağlanacağı belirtilmişti. Toplam sigortalarının yüzde 41'i, 7 milyon 131 bini asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret zammı dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiriyor.

Asgari ücrete yeni zam formülü

Sabah gazetesinin haberine göre; Asgari ücrette ara zamda 6 aylık enflasyon belirleyici olacak. Asgari ücret zammında yüzde 20, 30, 40 üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.

Yüzde 20'lik bir artış durumunda brüt 12 bin 10 lira, net 10 bin 207 lira, yüzde 30'luk artış durumunda net 11 bin 57 lira, brüt 13 bin 10 lira, yüzde 40 artış durumunda da net 11 bin 908 lira, brüt 14 bin 11 lira olacak.

Asgari Ücrete Ara Zam

Tazminat ödemeleri artacak

Yeni asgari ücretle birlikte çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemi yeniden belirlenecek, en düşük aylık ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı da artacak. Temmuz ayında asgari ücretin artmasıyla kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacak. 

İşten ayrılanlar için hesaplamada yeni asgari ücretin brüt rakamı geçerli olacak. Asgari ücret bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor, işveren bu ücretin altında ödeme yapamıyor.

Asgari ücret artışı, işverenden genel sağlık sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılardan evde tarhana yapan bayanlara, işsizlik sigortası alanlardan yurtiçi ve yurtdışı borçlanma yapanlara kadar birçok kişiyi etkiliyor.

İşsizlik ve kısa çalışma ödeneklerinin tavanı artırılacak

Asgari ücretlinin kıdem ve ihbar tazminatı tutarları artacak. İşsizlik ödeneği ile kısa çalışma ödeneğinin tavanı artacak. Yeni dönemde gelir düzeyi düşük vatandaşların harcama kompozisyonu içinde önemli bir yer tutan kira harcamalarını düşürmeye dönük olarak sosyal konut projelerine de ağırlık verilecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal