SGK o kişiler için harekete geçti: Eşe dosta sigorta yapanlara cezai yaptırım geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadeleye devam ediyor. Bu kapsamda kurulan "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" ile yakınlarına çalışmamasına rağmen sigorta yapanlar ile sahte işyeri olanlara ceza uygulanacak.

20.05.2024-10:17 - (Son Güncelleme: 20.05.2024-17:36) SGK o kişiler için harekete geçti: Eşe dosta sigorta yapanlara cezai yaptırım geliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" ile sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadele etmeyi sürdürüyor. SGK, son dönemde binlerce sahte sigorta girişimini titizlikle izleyip belirleyerek çalışanların sosyal güvenlik haklarını korurken, haksız kazanç peşinde olan hilekar işletmelere de ceza kesiyor.

Sabah gazetesinin haberine göre; Sahte sigorta yapanlar ve sahte iş yeri açanlar, hem maddi hem de cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor. Sahte sigortalı tespitinde; sahte olduğu belirlenen hizmetler ve bağlanan aylıklar iptal edilirken ödenen maaş ve diğer ödemeler faiziyle geri alınıyor. İlgililer hakkında ise Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunularak cezai süreç başlatılıyor. Sahte işler ve sahte sigortalı bildirimi yapan işverenlerin ve meslek mensuplarının ise işyeri kayıtları iptal ediliyor, primler geri alınıyor ve teşviklerden yararlanılmışsa gecikme cezası uygulanıyor.

SGK o kişiler için harekete geçti: Eşe dosta sigorta yapanlara cezai yaptırım geliyor

Sahte sigortalılık durum artıyor

Sahte sigortalılık, bir kişinin gerçekte işyerinde çalışmamasına rağmen kayıtlarda sigortalı gösterilmesi durumudur. Bu tür sahtecilik özellikle yakın çevreler arasında sıkça görülüyor ve son zamanlarda hamile kadınların sahte sigortalılığı artıyor. Hamile olan kadınlar bir yerlerde sigortalı olarak gösterilerek SGK'dan iş göremezlik ödeneği almayı hedefliyorlar. Özel hastanelerde doğum yaptıklarında ise tedavi masraflarının bir kısmını SGK'dan alabiliyorlar.

Sahte iş yeri ise gerçekte var olmayan, ancak resmi olarak faaliyete geçmiş gibi gösterilen ve sigortalı çalıştırmaya başlanmış iş yerleridir. Bazen gerçek bir iş yeri kısa bir süre faaliyet gösterip kapanabilir veya devredilebilir. Bu durumda, SGK'ya gerekli bildirimler yapılmazsa bu iş yerleri sahte iş yeri olarak kabul edilebilir.

Sahte sigortalı kişiye ne olur?

Sahte olduğu belirlenen hizmetler iptal edilir, bağlanan aylıklar sonlandırılır ve yersiz ödemeler geri alınır. Sahte işlemler sonucunda yararlanma hakkı kaybedilirse, Sağlık giderleri gibi yersiz harcamalar tahsil edilir. Sahte sigortalı bildirimlerinde sorumluluğu olan meslek mensupları da işverenlerle birlikte sorumlu tutulur ve yargı süreci başlatılır. Sahte iş yeri olduğu tespit edilen iş yerlerinin kayıtları iptal edilir ve ödenen primler geri alınır. Yersiz teşvikler varsa gecikme cezası uygulanarak geri alınır ve ilgili vergi dairesine bilgi verilir. SGK denetim memurları sahte sigortalılık tespiti için potansiyel sahte iş yerlerini de denetler.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal