Çevre Bakanlığı yoğun çalıştı: Sinop ve Kastamonu bir yılda toparlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen konut ve iş yerleri inşaatlarıyla beraber sel mağduru olan Sinop ve Kastamonu illeri 1 yılda toparlandı. Bakanlık kısa sürede yapıları sahiplerine teslim etti.

13.04.2023-09:46 - (Son Güncelleme: 13.04.2023-17:04)

Çeşitli afetlerle yıkılan Türkiye’de deprem felaketinden önce Sinop ve Kastamonu illerinde yaşanan sel felaketi çok sayıda vatandaşın hayatını alt üst etmişti. Sel felaketi sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle Sinop ve Kastamonu illerinde başlatılan konut ve iş yerleri inşaatları, hemen hemen 1 yıllık bir süre içerisinde tamamlandı ve sahiplerine teslim edildi.

Sinop ve Kastamonu bir yılda toparlandı

Akşam’ın yer verdiği habere göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı birimlerce yürütülen temizlik faaliyetlerinin ardından kenti yeniden imar etmek için başlatılan çalışmalar, zorlu iklim şartlarına rağmen aralıksız sürdürüldü. TOKİ tarafından 5 etapta hızla yürütülen çalışmalar sonucu bölgede yatay ve yöresel mimariye uygun olarak yapılan konutlar inşa edildi. Kastamonu'da sel afetinin ardından toplamda 934 konut, 127 dükkan 1 millet bahçesi ve 40 köy evi yapıldı. Bozkurt ilçesinde 248'i 2+1, 401'i 3+1 olmak üzere toplamda 649 konut, 52 işyeri bulunan sanayi sitesi, 123 dükkan, meydan, pazaryeri ve Millet Kıraathanesi ile yeniden ayağa kaldırıldı. Bakanlık tarafından başlatılan çalışmalarla Bozkurt ve Abana'da toplam 92 dükkanlı 2 sanayi sitesi kazandırıldı. Bakanlık tarafından, 1 yılda TOKİ, İLBANK ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile sağlam ve güvenli bir ilçe kuruldu.

Kastamonu Sel Konut

Konut ve iş yerleri tamamlandı

Sel felaketinden etkilenen Sinop'un Ayancık ilçesinde sağlam, güvenli konutlar ve sanayi sitesi oluşturuldu. Bakanlık tarafından Sinop'un Ayancık ilçesinde selden sonra 47 tanesi 2+1, 32 tanesi 3+1 olan toplam 79 konut yapıldı. Konutların yüzde 90'ı tamamlanarak en kısa sürede teslim edilecek duruma geldi. Yapılan konutlar yerel mimariye uygun ve çevre dostu olarak tasarlandı. Sinop'un Ayancık ilçesinde sel felaketinin ardından birçok işyerinin bulunduğu küçük sanayi sitesi hasar görmüştü. 2 adet yeni sanayi sitesi yapıldı. Hasar gören işyerleri onarılırken bölgede toplam 56 yeni dükkan kazandırıldı.

Tarihi meydanlar ortaya çıktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kadim medeniyetimizin en güzel mirasları olan, şehirlerin adeta hafızası konumundaki kent meydanlarını 'Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı' anlayışıyla gün yüzüne çıkartıyor, geleceğe taşıyor. Kent meydanı projesi ile Selçuklu ve Osmanlı Devleti'nin tarihi izlerini taşıyan Sinop'un tarihi misyonu gözler önüne serildi. Sinop'ta binlerce yıllık kale surları gün yüzüne çıkarılarak, tarihi dokunun görünürlüğünü engelleyen yapılar yıkıldı. Tarihi saat kulesinin de yer aldığı Sinop Kalesi ihtişamlı görüntüsüne kavuştu. Sinop meydan projesi ile şehre nefes aldıran geniş bir alan kazandırılarak millet bahçesi ve sosyal donatılar yapıldı. Şehrin en yoğun caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi'nde ise çevre ve yol düzenlemeleri ve meydana uyum sağlaması adına sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak.

Yapı stoku güçleniyor

Kastamonu ve Sinop'ta Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan 'İlk Evim, İlk İş Yerim, İlk Evim Arsa' projesi ile yapı stoğu güçleniyor. Sosyal konut projesi kapsamında Sinop'ta 676 konut ve 1000 konut amaçlı altyapılı arsa, Kastamonu'da 1118 konut ve 1750 konut amaçlı altyapılı arsa ve 100 işyeri vatandaşların hizmetine sunuldu. Afet bölgelerinde yapılan yaklaşık 45 bin konut sosyal donatılarıyla birlikte vatandaşlara teslim edildi. Bölgelerinde yapılan 45 bin konut, işyeri, köy evi, ahır ve tüm sosyal donatılarıyla birlikte vatandaşlara teslim edildi. Ayrıca Malatya, Elazığ, İzmir, Antalya ve Muğla'da olduğu gibi Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde de bütün vatandaşlara kalıcı afet konutları 1 yıl içinde teslim edilmeye başlanacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal