Covid-19 Ekonomiye Etkileri

Covid-19 virüsü tüm dünyayı olumsuz yönde etkiledi. İşte ekonomiyi zedeleyen Coronavirüsün etkileri...

09.06.2020-17:13 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-17:11) Covid-19 Ekonomiye Etkileri

Covid-19 ekonomiye etkileri incelendiği zaman sadece ülkemizi değil tüm dünyayı derinden etkileyen bir yere sahip olduğunun da belirtilmesi gerekir yaşanan büyük çaplı savaşların sonrasında dünyada ekonomileri durma noktasına getiren en temel durumların başında Covid 19 salgını yerini almıştır. Bu durum ile alakalı detayları sizin için bir araya getirdik!

Salgının Ekonomik Etkileri Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Covid-19 ekonomiye etkileri ile alakalı göz önünde bulundurulması gereken temel hususlar şu biçimde sıralanıyor;

  • Salgının ekonomik bağlamda en net etkisi düşük gelir grubunda hissedilmiştir.
  • İş yerlerinin kapanması ile beraber özel sektöre mensup olan birçok kişinin ücretsiz izne çıkarıldığı duyurulmuştur.
  • Ücretsiz izne çıkarılmayan kişilerin bazıları kurumun kapanması ile beraber işlerini kalıcı olacak kaybetmiştir.
  • Bu durum kamu çalışanları için geçerli olmamıştır. Bu alanda belki de en stabil dönem geçiren grup kamu çalışanları olmuştur.
  • İşletmelerin kapatılması durumu hem işletme sahiplerini hem de o süreç içerisinde çalışan kişileri de etkilemiştir. Özellikle kurumsal kimlik kazanmamış olan küçük işletmelerin bu alanda çok dikkatli olması ve iflas gibi sorunların meydana gelmemesi için önlem paketlerini yakından takip etmesi gerekir.

Bu hususlar hem ülkemiz hem de dünya için büyük ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirmiştir. İlerleyen süreçlerde salgının ekonomik boyutunun etkilerini ve sorunları daha net bir biçimde göreceksiniz. Bu alanda en büyük sorun ise salgında ikinci bir dalganın ortaya çıkmasıdır. Tasarruf tedbirleri ile ilk dalganın etkilerini geçici kılmak mümkün olsa da ikinci dalgayı ne ülkemizin ne de diğer ülkelerin kolaylıkla ekonomik bağlamda atlatamayacağı uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bu nedenle normalleşme süreci başlasa da özellikle dikkatli olmalısınız.

Ekonomik Tedbirler Ne Yönde?

Covid-19 ekonomiye etkileri kapsamında işçinin ve işverenin minimum seviyede etkilenmesi için özellikle ekonomik tedbirler ve yardım paketleri oluşturulmuştur. Düşük gelir grubunda olan vatandaşlara biner lira olmak üzere 2 kere nakit yardım yapılmıştır.

İşletme sahiplerinin yüklerinin azaltılması için ödemelerin ertelenmesi gündeme gelmiştir. Bunun yanı sıra ekonomik tedbirler kapsamında yanında işçi çalıştıran kişilerin sigorta masraflarının belirli bir yüzdesinin devlet tarafından karşılanması da verimliliği en yüksek dereceye çıkarmıştır. İşinden uzak kalan kişilerin de 1700 Lira gibi bir ücret alacakları belirtilmiştir. Fakat bu ücretin işsizlik sigortası kapsamında alacağınız ücretten düşürüleceğinin de farkında olmalısınız. İşinizden ayrıldığınız zaman alacağınız işsizlik ödeneğinden gerekli olan kesintiler yapılacaktır.

Yardım Başvuruları Nasıl Yapılıyor?

Yardım başvurularının salgın kapsamında bir tehlike arz etmemesi için tüm başvuruların online biçimde yapılmasına büyük önem veriliyor. Bu noktada e- devlet üzerinden hazırlanan formlar aracılığı ilke kısa bir süre içerisinde yüksek verimlilik elde edebilirsiniz. Sadece nakit yardım değil ihtiyacı olan ailelere gıda kolisi yardımının da yapıldığı dile getirilmiştir. Bunlara ayrıca başvuruda bulunabilirsiniz.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal