Covid-19 Ekonomik Etkileri

Dünyayı bir anda saran Coronavirüs salgını pek çok alanı olumsuz etkiledi. Dar gelirli aileler kuşkusuz bu süreçten en çok etkilenenler oldu. İşte pandemi sürecinin ekonomik yansımaları...

09.06.2020-17:02 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-17:00) Covid-19 Ekonomik Etkileri

Covid-19 ekonomik etkileri incelendiği zaman tüm dünya ülkelerinin bu sorundan net bir biçimde etkilendiğini görebilirsiniz. Özellikle orta ve dar gelirli olan ailelerin bu pandemi süreci ile başa çıkabilmek adına yardıma muhtaç oldukları da görülüyor. Sizin için pandemi süreci ve ekonomik yansımaları ile alakalı gerekli olan tüm detayları bir araya getirdik. İşte temel detaylar!

Ekonomik Etkiler Ne Yönde Şekillenmiştir?

Covid-19 ekonomik etkileri ile alakalı inceleme yapıldığı zaman temel minvalde şu sonuçlar ortaya çıkıyor;

  • Ekonomik manada işsizlik sorununun bu süreç içerisinde tavan seviyeye çıktığı fark ediliyor.
  • Ekonomi bakımından en nitelikli olan ülkelerden biri olan Fransa’da son yılların en yüksek işsizlik rakamları yakalanmıştır.
  • Sadece işsizlik konusunda değil aynı zamanda hayati ihtiyaçların karşılanması konusunda da büyük bir sıkıntı meydana gelmiştir.
  • Yevmiye usulü çalışan kişilerin günlük hayatlarını idame ettirecek kadar dahi gelir elde edemedikleri bir durum meydana gelmiştir. Bu alanda orta ve küçük çaplı olan işletmelerin de büyük sorunlar ile karşılaştıkları da fark ediliyor.

Bu detaylara bakıldığı zaman verimliliğin en üst boyuta çıktığının altı çizilmesi gerekiyor. Pandemi sürecinde hem hayır kuruluşlarının hem de devlet desteklerinin kişilerin bu olumsuz süreçten minimum oranda etkilenmesi için büyük bir öneme sahip olduğunun belirtilmesi gerekir.

Ekonomide Koruma Süreci

Covid-19 ekonomik etkileri incelendiği zaman koruma planlarının ülkemiz tarafından devreye sokulmaya başladığı fark ediliyor. Asgari ücret ile çalışan ya da yevmiye ile günlük kazanç elde eden kişilerin bu süreçten olumsuz manada etkilenmemesi için uygun alt yapı geliştirilmiştir. Nakit para yardımı gün atlanmadan belirli aralıklar ile 1000er TL olmak üzere yapılacaktır.

Vatandaşlara yapılan bu 1000 TL yardımının yanı sıra beslenme konusunda da sıkıntı çekmemeleri için gıda kolilerinin dağıtılacağının da belirtilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra iş yeri sahiplerinin kredilerini ertelemesi ya da ihtiyaçlarını kısa vadede karşılamak için düşük faizli kredi almaları için uygun ekonomik koşullar getirilmiştir. Sıradan vatandaşın da belirli bir faiz oranını kabul ederek kredi ödemelerini 6 aya kadar erteleme gibi bir hakkı olduğunun da dile getirilmesi gerekir.

Bazı uzmanlar pandeminin etkilerinin henüz kendiniz net biri biçimde göstermediğini de dile getiriyor. Bu konuda birkaç ay içerisinde ekonomik bağlamda nasıl bir alt yapının oluşturulduğu ile alakalı net şekilde veri elde edebilirsiniz. Ülkelerin aldıkları önlemlerin sonuçları da kısa vadeli değil daha uzun vadeli bir şekilde ele alınmalıdır.

Ekonomide İşçi Çıkarma Tedbirleri Ne Derece Başarılı Olacak?

Ekonomide bozulmanın daha ileri bir boyuta gitmemesi için özellikle 3 ay boyunca geçerli bir işçi çıkarma yasağı uygulanmış ve işçi kıyımının meydana gelmesi engellenmiştir. Bu yasağın bitmesinin sonrasında nasıl bir tablo ortaya çıkacağını da merakla bekleyen uzmanlar bulunuyor.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal