Coronavirüsü Testi Nerede Yapılır? Coronavirüsü Test Kiti Nedir?

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüsünün Türkiye'de görülmesiyle birlikte vatandaşlar önlem almaya başladı. Peki, Coronavirüsü testi nerede yapılır? Coronavirüs test kiti nedir? Detaylar haberimizde…

12.03.2020-15:21 - (Son Güncelleme: 12.03.2020-15:21) Coronavirüsü Testi Nerede Yapılır? Coronavirüsü Test Kiti Nedir?

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Coronavirüsün Türkiye'de bir kişide rastlandığını açıkladı. Bu gelişme sonrasında tedirgin olan vatandaşlar Coronavirüsü testinin nerede yapıldığını araştırmaya başladı. İşte Coronavirüs test kiti…

COVİD-19 TANI KİTİ NEDİR?

Coronavirüs için geliştirilen tanı testlerinden biri olan Covid-19 tanı kiti, hemen hemen virüsün tespit edildiği tüm ülkelerde, halk sağlığı merkezlerinde kullanılmaktadır. Normal şartlarda 4 -120 saat arasında sonuçlanan tanı testi bu kit sayesinde 90 dakikaya kadar düşürülmüştür. İlerleyen zamanlarda sürenin daha da düşürülmesi planlanmaktadır.

YERLİ CORONA VİRÜSÜ TEST KİTİ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı tarafından yeni tip Coronavirüsü için geliştirilen yerli tanı kitine ilişkin laboratuvar görüntüleri paylaşıldı. Görüntülerde yerli tanı kitine ilişkin uygulama detayları yer alıyor. Konuyla ilgili olarak bilgi veren Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu da yerli üretim kit ile tanı koyma süresinin ciddi şekilde düştüğüne dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü ve dünyadaki bazı merkezlerin Coronavirüsü ile ilgili bazı spesifik testleri tasarlayarak yayımladıklarını hatırlatan Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu, “Bunlar DSÖ Literatüründe yer alıyordu. Biz de bu kaynakları izleyerek laboratuvarımızda halihazırda mevcut olan Pan korona virüsü PCR dediğimiz yöntemi kullanmak ile beraber acaba Covid-19’a yönelik gerçek zamanlı PCR testini uygulamaya sokabilir miyiz diye araştırdık ve bu konuyla ilgili merkezlerle temasa geçerek bu testte kullanılacak önemli bir bileşen olan ‘primer probların siparişini verdik. Daha sonra yine yerli üretim bir enzim ile beraber bu primerler geldikten sonra yerli kaynaklarımız kullanılarak gerçek zamanlı bir kitin optimizasyon çalışmalarını yaptık. İlk optimizasyon çalışmalarında kullanılmak üzere yine laboratuvarımız tarafından uluslararası merkezlerden pozitif kontroller de talep edildi ve böylece yeni tanımlanacak olan bir ajanın ülkemizde tanı kapasitesini oluşturmaya yönelik adımları attık. İlk sonuçlar da çok yüz güldürücüydü. Süreç içerisinde artık daha öncesinden kullandığımız testten sonra bu yerli üretim kitin geliştirilerek laboratuvarımızda rutin uygulamaya koyduk. Şu anda bu geliştirmiş olduğumuz kitte şüpheli gönderilen olası vaka tanımına uygun örneklerin analizi yapılmakta. Örnek geldikten sonra örneğin bir hazırlanma süreci vardır. Daha sonra PCR dediğimiz moleküler testin kendisi yaklaşık 90 dakika sürmekte” şeklinde konuştu.

CORONAVİRÜSÜ İÇİN YAPILAN PCR TESTİ NEDİR?

PCR yani Polimeraz zincir reaksiyonu, herhangi bir organizmaya ait DNA'daki istenen bölgelerin çoğaltılmasını sağlayan yönteme verilen addır.

CORONAVİRÜSÜ PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

PCR basitçe, nükleotitlerin uygun koşullar sağlanarak tüpte çoğaltılması işlemidir. Belli bir DNA parçasının kopyalarının primer adı verilen yapılar tarafından yönlendirilerek enzimatik olarak sentezlenmesi şeklinde tanımlanan in vitro (canlı dışında, tüpte) bir yöntemdir.

Yöntemin temelde, çoğaltılmak istenen bölgenin iki ucuna özgü, bu bölgedeki nükleotid dizilerini tamamlayıcı bir çift sentetik DNA parçası (primer) kullanılarak, bu iki primerle sınırlandırılan genin enzimatik olarak sentezlenmesine dayanmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal