Çin Hükümeti'ne Karşı Uluslararası Kınamalar Sürüyor

Çin'in Yünnan şehrindeki Veyşan bölgesindeki yerel yetkililer, geçen haftalarda üç camiyi "yasa dışı dini eğitim" verdiği nedeniyle ibadete kapatma kararı almıştı. Camilerin kapatılması için gelen güvenlik ekipleri ile Çinli Müslümanlar (Hui) arasında gerginlik yaşanmıştı. Camilerin akıbeti hala bilinmemekte.

11.01.2019-12:01 - (Son Güncelleme: 11.01.2019-11:57) Çin Hükümeti'ne Karşı Uluslararası Kınamalar Sürüyor

Çin'in Yünnan şehrindeki Veyşan bölgesindeki yerel yetkililer, geçen haftalarda üç camiyi "yasa dışı dini eğitim" verdiği nedeniyle ibadete kapatma kararı vermişlerdi. Caminin kapatılması için gelen güvenlik ekipleri ile Çinli Müslümanlar (Hui) arasında gerginlik yaşanmıştı. Camilerin akıbeti hala bilinmemekte.

Ülkede Ağustos ayında da Ningşia Hui Özerk Bölgesi'nin Veycou bölgesinde ülkenin Müslüman grupları arasında çoğunlukta olan Hui Müslümanlarından yüzlercesi, kültür devrimi esnasında yıkılan Veycou Ulu Cami yerine inşa edilen yeni caminin yerel hükümet tarafından yıkılması kararını eleştirmiş, protesto gösterilerinden sonra yerel yetkililer geri çekilmişti.

ULUSLARARASI KINAMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan Sincan bölgesinde uzun zamandır "eğitim merkezi" adı altında çalışan ve Müslüman Uygurlar başta olmak üzere bölgedeki bazı etnik unsurların bu tartışmalı kamplara kapatılmasına ilişkin uluslararası camia kınama üzerine kınama yapıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesinin Çin'de ayrımcılığa uğrayan topluluklarla alakalı İsviçre'nin Cenevre ilinde geçen Ağustos’ta gerçekleştirdiği toplantıya katılan insan hakları kuruluşları, Müslüman Uygur ve Kazakların çoğunlukta olduğu Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yerel yöneticilerin, siyasi olarak sakıncalı tutumlar sergilediğini iddia ettiği bireyleri zor kullanarak siyasi eğitim merkezlerine kapattığını açıklamıştı.

Yetkililer, herhangi bir yargı olmaksızın özgürlük kısıtlaması getirilerek tutuklanan kişi sayısının 3 milyonu bulduğunu belirtiyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal