Çin'den Skandal Uygulama: İslam'ı Çinleştirme Planı

Çin hükümetinin kontrolü altında bulunan İslam Cemiyeti, sosyalist değerlerle uyumlu şekilde "İslam'ın Çinleşmesi" adlı planını açıkladı.

11.01.2019-11:46 - (Son Güncelleme: 11.01.2019-11:39) Çin'den Skandal Uygulama: İslam'ı Çinleştirme Planı

Çin hükümetinin kontrolü altında bulunan İslam Cemiyeti, sosyalist değerlerle uyumlu şekilde "İslam'ın Çinleşmesi" adlı planını açıkladı.

Cemiyet, bu plan doğrultusunda Müslümanlara sosyalizm eğitimi verilmesini ve Çin kültürünün camilere girmesi gerektiğini söyledi. Çin'de devlet kontrolü altında tutulan Çin İslam Cemiyeti (ÇİC), "Çin İslamı" kavramını ileri sürdüğü toplantıda, ülkenin Müslüman kesimine "sosyalist değerler" eğitimi vereceğini duyurdu.

Cemiyetin yaptığı açıklama kapsamında, başkent Pekin'de hafta sonu gerçekleştirilen toplantıya Şanghay ilinin yanı sıra Hunan, Guangdong ve Yünnan eyaletleri ile İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan Müslüman toplumundan temsilciler katılım sağladı.
"Ülkemizde İslam'ın Çinleşmesi için 5 Yıllık Çalışma Planı 2018-2022" isimli seminerde, Müslüman toplumuna "Çin Komünist Partisinin (ÇKP) İslam hakkındaki çalışmalarını sıkı şekilde takip etmeleri, İslam'ın Çinleşmesi için ellerinden geleni yapmaları ve Çin İslamı ve Çin tipi sosyalizmi teşvik etmeleri" talebinde bulunuldu.

ÇİC Başkanı Yang Faming, düzenlenen toplantıda "sosyalist değerler üzerine dersler ve eğitimlerin verilmesi için ilgili tedbirlerin alınması ve geleneksel Çin kültürünün camilerdeki etkinliklere girmesi gerektiğini" ifade etti.

Diğer taraftan Pekin merkezli Çin İslam Enstitüsü Yardımcı Dekanı Gao Canfu da ÇKP'nin resmi yayın organlarından Global Times gazetesine açıklama yaparak, "İslamiyetin Çinleştirilmesi" sürecinde İslamiyet’te bir değişim yaşanmayacağını savundu. Fakat Gao'nun ifadelerinde "İslam'daki inanç, davranış ve ideolojisinde değişim yaşanmaksızın sosyalist değerlerle uyumlu hale getirilmesi" söylemi bu konuda birçok akıllarda bir çok soru işareti bıraktı. Zira Gao, "sosyalist değerlerle uyumlu" çıkarılacak kitapların bu sene camilerde okutulacağını belirtti.

MÜSLÜMANLARA SOSYALİST EĞİTİM ZORUNLULUĞU

ÇİC, geçen sene Mayıs ayında da ülkedeki Müslüman kesime "sosyalist değerleri öğrenme, vatanseverlik ruhunu geliştirme, Çin kültürünü öğrenme ve benimseme; ülke çapındaki camilere de "Çin bayrağını göndere çekmeleri" talebinde bulunmuştu.
Bu talebi takiben Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelerden Ningşia Hui Özerk Bölgesi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde birçok camide Çin bayrağı göndere çekilmişti.

Pekin hükümetinin, ülkenin yönetim modeli olarak bilinen "Çin özellikleri taşıyan sosyalizm" kavramını anımsatan girişimle ilişkili bazı başlıklar Çin medyasında yer alırken, detayları ve uygulamanın nasıl yapılacağı hala açıklanmıyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal