Çeteler tehdit etti: Haiti Başbakanı istifa etti!

Yoğun arbede ve terör olayları Haiti'de meydana gelmeye başladı. Ülkede çetelerin yol açtığı şiddet ve yoğun protestoların dindirilememesi üzerine Başbakan Ariel Henry, görevinden istifa etti. İşte ayrıntılar…

12.03.2024-12:46 - (Son Güncelleme: 12.03.2024-16:55)

Bir süredir krizle mücadele eden Haiti, çözüme kavuşamayınca ayrıca istifa etmesi yönünde Başbakan Ariel Henry’e baskı kuran çetelere karşı Henry, görevinden ayrılmak zorunda bırakıldı. 

Konsey istifayı kabul etti!

Guyana Devlet Başkanı ve Karayip Topluluğu (CARICOM) Dönem Başkanı Irfaan Ali, istifaya yönelik şu açıklamada bulundu: "Geçici olarak başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması konusunda mutabakata varılmasının ardından Başbakan Ariel Henry'nin istifasını kabul ettik.’’ 

Çeteler İçişleri Bakanlığı’na baskın yaptı!

Haiti Başbakanı Ariel Henry istifa etti

Akşam gazetesinden ulaşılan bilgilere göre, CARICOM üyesi 25 ülkenin devlet başkanları, Jamaika'nın başkenti Kingston'da, Haiti'deki güvenlik krizini tartışmak üzere olağanüstü toplantı. Toplantının ardından yaklaşık 1 haftadır, 5 Mart'tan bu yana güvenlik gerekçesiyle Porto Riko'da bekleyişini sürdüren Henry'nin CARICOM'a istifa kararını ilettiği bildirildi. Yerel basında çıkan haberde, şiddet olaylarının devam ettiği ülkede, çete mensuplarının 2 karakol ile İçişleri Bakanlığına baskın yaptığı ancak polisler tarafından geri püskürtüldüğü belirtildi.

Ariel Henry neden istifa etti?

Hapishaneden binlerce mahkumun kaçmasına yol açan çete elebaşı Barbecue" lakaplı Jimmy Cherizier, 6 Mart'taki açıklamasında, Başbakan Henry'nin istifa etmemesi durumunda, "Haiti, ya herkes için cennet ya da herkes için cehennem olur’’ sert sözlerle uyarıda bulunmuştu.

4 bin mahkum firar etti!

Haiti Başbakanı Ariel Henry istifa etti

Henry'nin istifasını talep eden silahlı çeteler, Port-au Prince ile Croix des Bouquets bölgesi yakınlarında bulunan 2 hapishaneye 2 ve 3 Mart'ta silahlı saldırı düzenleyerek güvenlik güçleriyle çatışmıştı. Çatışmalar esnasında yaklaşık 4 bin mahkum hapishaneden firar etmiş, 12 kişi ise yaşamını yitirmişti. Hükümet, 4 Mart'ta, hapishaneden kaçan suçluların yakalanması için 72 saatlik olağanüstü hal ilan edildiğini ve belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu. 

Olağanüstü hal 1 ay uzatıldı!

Haiti Başbakanı Ariel Henry istifa etti

Henry, söz konusu çete saldırıları sırasında, Haiti'ye Kenya liderliğinde çok uluslu bir güvenlik gücü gönderilmesini değerlendirmek için Nairobi'de bulunuyordu. Cherizier'in çetesi, birçok kez Başbakan Henry'nin ülkeye dönmesini engellemek için başkentteki havalimanını ele geçirmeye çalışmıştı. Haiti'de hapishaneden kaçan mahkumların yakalanması için 4 Mart'ta ilan edilen 72 saatlik olağanüstü halin süresi 7 Mart'ta 1 ay uzatılmıştı.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal