Brent petrol nedir? Brent petrol fiyatı yükselirse ne olur? Benzin ve mazot fiyatlarına yeni zam gelecek mi?

Brent petrol, dünya ekonomisi için çok önemli bir yakıttır. Yıl başından itibaren yaklaşık olarak % 70 oranında yükselme gösteren petrol fiyatları brent petrole bağlı olarak da atmaktadır. Brent petrol nedir ve nasıl çıkarılır, brent petrol fiyatları ne kadar gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık ve detayları ile birlikte haberimizde açıkladık.

07.03.2022-18:47 - (Son Güncelleme: 07.03.2022-18:53) Brent petrol nedir? Brent petrol fiyatı yükselirse ne olur? Benzin ve mazot fiyatlarına yeni zam gelecek mi?

2008 'den itibaren bugüne kadar ki en yüksek fiyat seviyesini gören Brent petrol, bütün dünya genelinde ekonomi piyasalarını etkisi altına almaktadır. İskoçya 'nın bir bölgesinde çıkarımı yapılan bu petrol türü global olarak da çok önemli bir yere sahiptir. Ham petrol olarak da bilinen bu yakıt türü, her an bitme tehlikesi altında. Dünya üzerinde yapılan petrol anlaşmalarının 3/2 'nin  brent petrol üzerinden yapıldığı düşünüldüğü zaman bu durum aslında çok kritik bir noktada yer alıyor. Peki Brent petrol nedir ve nasıl çıkarılır? Brent petrol fiyatları nedir? gibi yer alan soruların cevaplarını ise haberimizin devamında bulabilirsiniz.


Brent petrol ne demek?

Brent petrol, Kuzey Denizi 'nden çıkarılan tatlı bir petrol türüne denilir. Ham petrol olarak da adlandırılan bu petrol türü İskoçya 'nın Shetland Havzası 'nda yer alan denizin içinden çıkarılmaktadır. Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletimi gerçekleştirilen bu bölgenin kullanım ömründe ise sona gelindi.

Brent kelimesi, o bölgede yaşamakta olan brent goose yani yosun kazı adındaki kuş türünden gelmektedir. Bölgeye genel olarak ise brent adı verilmiştir. Aynı zamanda bu isim, petrol arama sahalarının da isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır.


Güncel Brent petrol fiyatları nedir?

Rus petrolüne ambargo uygulaması yapılması dünya üzerindeki petrol arzında azalma meydana getirebilir düşüncesi, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından itibaren brent petrol fiyatlarının da % 30 oranının üzerinde bir artış yaşanmasına sebep olmuştur. 

ABD Dışişleri Bakanı olan Antony Blinken, Rusya petrolünün ithalatının yapılmasına yasak getirilebileceği ile ilgili gereken her türlü adımı Avrupa Birliği ile yapmış oldukları müzakerede görüştüklerinin açıklamasını yapmıştı. Yapılan bu açıklama ile beraber brent petrol, 2008 yılından itibaren bugüne kadar ki en yüksek seviye olan 140 dolara çıkmıştı. Bugün yani 7 Mart 2022 Pazartesi günü itibari ile güncel brent petrol fiyatları ise tam 130 doları gördü. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal