Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi Acil Toplandı: Kendimizi Savunma Hakkımız Var!

Rusya - Ukrayna krizi derinleşiyor. Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda bulunan iki bölgenin bağımsızlığını tanıdığını açıkladı. Gelişmenin üzerine BM Güvenlik Konseyi acil koduyla toplandı.

22.02.2022-10:20 - (Son Güncelleme: 22.02.2022-11:21) Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi Acil Toplandı: Kendimizi Savunma Hakkımız Var!

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda bulunan iki bölgenin bağımsızlığını tanıdığını açıklaması üzerine iki ülke arasındaki uluslararası kriz iyice derinleşti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil koduyla toplandı. 

RUSYA BİZİ YOLUN SONUNA GETİRDİ 

BMGK karar öncesi gerçekleştirdiği acil toplantısında Ukrayna BM sözcüsü "Kendimizi savunama hakkımız var” dedi. İngiltere ise söz alarak "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü korunmalı. Rusya'ya yaptırım uygulanmalı. Rusya bizi yolun sonuna getirdi" ifadelerini kullandı. Konseyin 8 üyesi ise toplantı yapılması konusunda desteklerini belirtti. Bu ülkeler İngiltere, ABD, İrlanda, Arnavutluk, Norveç, Brezilya, Fransa, Meksika oldu. 


RUSYA VETO EDEBİLİR 

Bu ayın BMGM dönemsel başkanlığını yapan Rusya toplantıyı programa aldı. Ama Rusya’nın daimi üye olması nedeniyle veto yetkisi bulunuyor. Bu sebeple Rusya’nın toplantıyı veto etme veya herhangi bir adım atmama ihtimali var. Rusya’nın konuya dair açıklama yapmama ihtimali de mevcut. Bölgedeki gelişmelerden endişeli olduğunu dile getiren BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo "Önümüzdeki saatler ve günler kritik olacak. Büyük çatışma riski gerçektir ve ne pahasına olursa olsun önlenmesi gerekir. Barış misyonu adı altında Doğu Ukrayna'ya asker gönderilmesine dair büyük üzüntü duyuyoruz" dedi. DiCarlo sivillerin can güvenliğine dair endişe duyduklarını belirterek ikili müzakerelerin yapılması gerektiğini söyledi

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal