Bir Dünya Mirası Yok Oluyor

Hindistan Anayasa Mahkemesi, ülkenin ve dünyanın en önemli sembollerinden birisi olan Tac Mahal'in kirlilikten renk değiştirdiğini iddia ederek hükümete uluslararası bir komisyon arayışlarına başlama talimatı verdi.

02.05.2018-12:18 - (Son Güncelleme: 02.05.2018-12:12) Bir Dünya Mirası Yok Oluyor

Anayasa Mahkemesi sözcüsü hükümete seslendiği konuşmada sırasında "Elinizde imkanlar varsa bile bunları kullanmıyorsunuz. Belki de umurunuzda bile değil" diyerek tepkilerini dile getirdi.

17. yüzyılda beyaz mermer taşlarla inşa edilmiş olana Tac Mahal'in kirlilik nedeniyle önce sararmaya başladığı, şimdilerde ise mermerin yer yer kahverengi ve yeşil renk aldığı söyleniyor.

HİNDİSTAN RENK DEĞİŞTİREN TAC MAHAL İÇİN ÇARE ARIYOR

Anıtın renginde olan değişikliğe hava kirliliğinin yanı sıra şantiyelerin yaydığı tozların, molozların ve böcek dışkılarının yol açtığı ifade ediliyor.

Hindistan hükümeti Tac Mahal yakınlarında kurulmuş olan binlerce fabrikanın kapatılması ve başka bölgelere taşınması yönünde talimat vermişti.

Ancak Tac Mahal'in korunması amacıyla daha etkin bir çaba gösterilmesi gerektiğini savunanlar hükümeti yeteri kadar çok çabayı göstermemekle suçluyor ve anıtın rengini yitirmeye devam ettiğini ve böyle giderse anıt tamamen kahverengine döneceğini vurguluyor.

Anıtın hemen yanından geçmekte olan Yamuna Nehri'nin açık lağıma dönüşmüş olması sebebiyle bölgede bulunan sinek nüfusunda patlama yaşandığı belirtiliyor.

Anıtın duvarlarında da böceklerin dışkıları nedeniyle yer yer yeşerme gözlendiği ifade ediliyor.

ANIT GEÇTİĞİMİZ YIL HİNDİSTAN'DAKİ İKTİDAR PARTİSİ ÜYELERİNİN AÇIKLAMALARIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ.

İktidarda bulunan Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi milletvekillerinden Sangeet Som, Tac Mahal'i "Hint kültüründeki yeri kara bir leke" olarak nitelemiş ve "Tac Mahal'i inşa eden adam babasını hapse attı. Hinduları katletmek istedi" demişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal