Bedelli Askerlik 9.148 TL ek ödeme nedir, ne ifade ediyor? Yoklama kaçakları fazla ücret mi yatıracak?

Bedelli askerlik için gündeme gelen af kararı sonunda netlik kazandı. Alınan son kararla birlikte askerliğini geciktirenler her yıl için ek ödeme yapacak. Bedelli askerlik ödemeleri 6 ayda bir artış yaşayacak. İşte bedelli askerlik affı hakkında merak edilen tüm detaylar…

21.06.2022-15:12 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-15:12) Bedelli Askerlik 9.148 TL ek ödeme nedir, ne ifade ediyor? Yoklama kaçakları fazla ücret mi yatıracak?

Askerliğini yapmayan yoklama kaçağı veya bakaya olan kişiler bedelli askerlikten yararlanamazken yeni karar ile artık askerliklerini bedelli olarak yapabilecekler. TBMM'ye sunulan teklifte aftan yararlanacak kişilerin yoklama kaçağı olarak geçirdikleri her yıl için ek ödeme talep ediliyor. Yapılacak olan ek ödemeler şimdilik 9 bin 418 TL olarak belirlenirken bu tutar her 6 ayda bir artış gösterecek.İşte bedelli askerlik affı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Yoklama kaçaklarına af geliyor

Askeri Ceza Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi AK Parti Milletvekili Refik Özen ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM’ye sunuldu. 20 maddenin bulunduğu teklifte 550bin yoklama kaçağı için maddeler yer alırken saklı ve bakaya durumunda olanlar da bu teklif içerisinde yer almaktadır.

Bedelli askerliğin kalıcı hale geldiği kanun 2019 yılında kabul edildi. Bedelli askerlikten yararlanacak olan kişilerin içerisinde yoklama kaçağı ya da bakaya durumunda olan kişiler yer almazken yeni karar ile bu kural kaldırıldı. Bedelli askerlik hakkını kullanamayan 550bin kişi 3 senedir bedelli askerlik affını bekliyordu.

Meclise sunulan yeni teklif ile artık yoklama kaçakları ve bakaya kalanlarda bedelli askerlik yapabilecek. Bedelli askerlik ücreti ise ödemenin yapıldığı tarihte geçerli olan memur maaşı katsayısı üzerinden hesaplanacak. Bedelli askerlik için başvuru yapan ve daha sonra vazgeçen kişilere tekrardan bedelli askerlik hakkı verilmeyecek. Bedelli askerlik başvurusu yapan ve seçim öncesinde vazgeçen kişilerin müracaat ettikleri tarihten itibaren 2 ay içinde ücretlerini ödemesi gerekmektedir. Ödeme yapmayan kişiler bedelli askerlik hakkından yararlanamayacaktır.

Bedelli Askerlik Affı

Her yıl için 9 417 TL ödeme yapılacak

2022 yılında bedelli askerlik için başvuru yapan kişilerin ödeyeceği tutar 56 bin 506.80 TL’dir. Bedelli askerlik için başvuru yapacak olan bakaya ve yoklama kaçakları yok sayıldıkları her yıl için bir aylık asteğmen maaşına tekabül eden tutarda ek ödeme yapacak. Bu durumda bakaya ve yoklama kaçakları içerisindeki bulundukları süre içerisinde yıl başında bir ödeme yapacaklar.

Buna göre yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar, bedelli askerlik ücreti olan 56 bin 506.80 TL’ye ek olarak her yıl için belirlenen memur katsayısı üzerinden 9 bin 417.80 TL ek ödeme yapacaklar. Bu oranlar yıllara göre değişmektedir. 2022 yılında beş yıl askere gitmeyen ve kaçak olan kişiler için ödenecek tutar toplam 103 bin 596 TL’dir. Bu oran 6 ayda bir memur maaş katsayısına göre değişmektedir.Temmuz ayında yapılacak olan memur zamları sonrasında bu oranın %40 oranında artacağı bekleniyor.

Gurbetçiler de bu haktan yararlanabilecek

Geçmiş dönemlerde uygulamada yer alan dövizle askerlik uygulaması kapsamında yer almayan gurbetçiler de çıkarılan bu yeni haktan yararlanabilecek. Askerlik için döviz ile ödemesi gereken miktarı ödemeyen veya Türkiye içerisinde 184 günden daha fazla kalan kişilerin dövizle askerlik hakkı yanmaktadır. Yeni karar ile gurbetçilere de af getirildi. Bu durumda olan kişilerin ülkelerindeki temsilciliklere veya askerlik şubelerine 31 Aralık 2025 tarihine kadar başvuru yapması gerekir. 2022 yılı için belirlenen 9 bin 417.80 TL’lik tutarı başvuru yaptıkları tarihten itibaren en az 10 gün içerisinde ödemesi gerekir. Önceden ödediği döviz tutarının 56 bin 506.80 TL’den az olması durumunda kişilerin başvuru yaptıktan sonraki 10 gün içerisinde eksik tutarları ödemesi gerekir. Ancak ödenen miktarın eşit veya fazla olması durumunda herhangi bir geri ödeme yapılmayacaktır.

Yoklama Kaçakları Ne Kadar Ödeme Yapacak

Kanunda yer alan tanımlar ne anlama geliyor?

7179 Sayılı Askeralma Kanunu’nda bakaya, saklı ve yoklama kaçağı ifadeleri şu anlama gelmektedir:

Bakaya: Sevk edildiği halde sevkini yapmayan ve birliğine katılmayan kişileri ifade eder.

Saklı: Yirmi yaşını doldurmasına rağmen nüfusa kayıtlı olmayan kişileri ifade ederi.

Yoklama kaçağı: Askerlik için yoklamaya dahil olması gerektiği halde yoklama yaptırmayanları ifade eder.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal