Türk mutfağının geleneksel içecekleri arasında vazgeçilmez olan çay oldukça önemli bir yere sahiptir. Söz konusu bitki çayları her ne kadar sağlığımız için çok yararlı olsa da çayın yeri ve önemi her zaman farklılık gösterir. Fakat yanlış şekilde demlediğiniz çayla çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliriz.
Çayın acımaması ve uzun süre boyunca dayanması için demlediğiniz çayı ocak üzerinde bekletmemek gerekir. Bu durum çayın acımasına neden olabilir.
Bu durumda çayın iyice demlenmesinin ardından kesinlikle ocak üzerinden alınmalıdır. Alınmaması durumunda en başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara neden olabilir.
Öte yandan çayı demlerken ya da demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekir. Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için oldukça büyük tehdit oluşturabilir.
Sürekli bir şekilde yüksek ısıda ve kaynar halde içilen çay ilerleyen zamanlarda ise kanser hastalıklarına sebebiyet verme olasılığına sahip.
Ayrıca dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığını nasıl anlarız diye merak ediyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlaşılabilir.
Çayı kesinlikle kaynamamış su ile demlemeniz gerekmektedir. Yoğun bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü anda çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet vermektedir. Çayın tadının acıması da genellikle bu durumdan dolayı meydana gelmektedir.
Çay demlerken yapılan bir başka hata da daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle birlikte çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlamaya başlar.