Sofralarımızda çay değil zehir içiyoruz! Uzmanından kritik uyarı ''Bu hatayı hepimiz yapıyoruz''

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan neredeyse her şeyin yanında içtiğimiz çayın demleme şekli sağlık açısından oldukça önemli. Öyleyse yanlış demlendiğinde adeta zehir saçan çay doğru bir şekilde nasıl demlenir? İşte haberin detayları...

21.06.2022-14:31 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-14:31) Sofralarımızda çay değil zehir içiyoruz! Uzmanından kritik uyarı ''Bu hatayı hepimiz yapıyoruz''

Türk mutfağının geleneksel içecekleri arasında vazgeçilmez olan çay oldukça önemli bir yere sahiptir. Söz konusu bitki çayları her ne kadar sağlığımız için çok yararlı olsa da çayın yeri ve önemi her zaman farklılık gösterir. Fakat yanlış şekilde demlediğiniz çayla çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliriz. 


Çayı ocak üzerinde bekletmemek 

Çayın acımaması ve uzun süre boyunca dayanması için demlediğiniz çayı ocak üzerinde bekletmemek gerekir. Bu durum çayın acımasına neden olabilir. 

Midede hasara sebep olabilir 

Bu durumda çayın iyice demlenmesinin ardından kesinlikle ocak üzerinden alınmalıdır. Alınmaması durumunda en başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara neden olabilir. 

Yüksek ısı insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir

Öte yandan çayı demlerken ya da demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekir. Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için oldukça büyük tehdit oluşturabilir. 


Kansere sebebiyet verebilir 

Sürekli bir şekilde yüksek ısıda ve kaynar halde içilen çay ilerleyen zamanlarda ise kanser hastalıklarına sebebiyet verme olasılığına sahip. 

Acı tat ağızda buruk bir tat bırakır 

Ayrıca dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığını nasıl anlarız diye merak ediyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlaşılabilir. 


Kaynamış su çayın içerisinde bakteri oluşturur 

Çayı kesinlikle kaynamamış su ile demlemeniz gerekmektedir. Yoğun bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü anda çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet vermektedir. Çayın tadının acıması da genellikle bu durumdan dolayı meydana gelmektedir. 

Demlikteyken bayatlar 

Çay demlerken yapılan bir başka hata da daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle birlikte çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlamaya başlar.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal