Bir kurbana en fazla kaç kişi ortak olabilir, kaç ortakla kurban alınır?

2022 yılı Kurban Bayramına çok az bir zaman kaldı ve kurban kesmek ile mükellef olanların ibadetlerini yerine getirmeleri için hem kurbanlık hayvan ile hem de hayvanın kesimi ile alakalı birtakım şartlar söz konusudur. Kurban kesecekler de '' bir kurbana kaç kişi ortak girebilir? '' sorusunu merak ederek araştırmaktadır. İşte merak edilen sorunun cevabı..

21.06.2022-14:21 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-14:21) Bir kurbana en fazla kaç kişi ortak olabilir, kaç ortakla kurban alınır?

2022 Kurban Bayramı neredeyse kapıda. Kurban kesecek olanlar da bir kurbana kaç kişi ile ortak olunur sorusunu soruyor. Peki bir kurbana kaç kişi ortak olabilir? İşte cevabı..

Kesilecek kurbana kaç kişi ile ortak olunur?

Dinimiz açısından kurban olarak kesilecek hayvanlar şu şekildedir:

- Koyun, keçi, sığır, manda ile deve, Bu hayvanlardan ya da türdeşlerinden kurban kesilmesi caizdir. Tavuk, kaz, ördek, deve kuşu ile ceylan gibi hayvanlardan kurban kesilmesi dinimiz açısından uygun değildir. Kurbanın geçerliliği için bu hayvanların cinslerinin erkek ya da dişi olması fark etmez. Fakat koyunun erkeği, diğer hayvanların da dişi olanının kesilmesi çok daha faziletlidir.

Koyun, keçi yalnızca 1 kişi için; deve, sığır ile manda da 7 kişiyi aşmayacak şekilde ortak olarak kesilebilmektedir. Bu hüküm Hanefi mezhebi de dahil olmak üzere üç mezhep içindir ve Maliki mezhebinde parasına ve etine iştirak ile ortak kurban kesmek caiz değildir.

Kaç kişi ile kurban kesilir

Kurbanlıklar kaç yaşında kurban edilebilirler?

- Koyun ile keçi cinsinden olan hayvanlar 1 yaşını tamamladıktan sonra kurban olarak kesilebilirler. Hanefi mezhebi de dahil olmak üzere fakihlerin çoğu koyunun semizlik ile gösteriş olarak 1 yaşında olanlar ile aynı olması durumunda 6 ayını doldurduktan sonra kurban edilebilir.

Sığır ile manda cinsinden olan hayvanlar 2 yaşını, deve de 5 yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilirler.

- Kesilecek olan hayvanın kurban edilmesine mani olacak herhangi bir engeli olmamalıdır. Kurban edilecek olan hayvan sağlıklı, düzgün, azaları tam ve besili olmalı ki hem ibadetin gaye ile mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun olsun. Kötürüm derecesindeki hasta, zayıf, düşkün, bazı azaları eksik ( bir ya da iki gözü kör ), kulakları ile boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik olan, dişlerinin hepsi ya da bir kısmı dökülmüş, kuyruğu ile memesi kesik olan hayvanlar kurban olamazlar.

Kurbanlık hayvanlar kaç yaşında olmak zorunda

Fakat, hayvan doğduğu andan itibaren boynuzu eksik, şaşı, topal, deli, hasta, bir kulağı delik ya da yırtık ise kurban edilmesinde dinimiz açısından herhangi bir sakınca görülmemektedir.

Koyunun da daha semiz ve lezzetli olması için doğduğu andan itibaren kuyruğunun kısmen ya da tamamen kesilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

- Kurbanlık hayvanın sahih olması için belirlenen vakit içinde kesilmesi gerekmektedir. Kurban, Kurban Bayramının ilk 3 günü yani zilhicce ayının 10, 11, 12. günlerinde, bayram namazı kılındıktan sonraki 3. gün akşamına dek kesilebilir.

- Kurbanlık hayvanın ibadet niyeti ile kesilmesi gerekmektedir. Kur 'an - ı Kerimde kesilen hayvanların et ile kanlarının değil bu kesim işlemini yapan Müslüman kişinin niyet, takva ile bağlılığının Allah 'a ulaşacağı bildirilmektedir.

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal