Söz konusu makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya karşısındaki net tavrının, NATO'nun genişlemesi konusunda engel teşkil ettiği öne sürüldü. Suriye'de gerçekleşecek olan yeni operasyonların açık şekilde konuşulması ve Yunanistan ile gerilimin arttığı da bahsi geçen yazının içerisinde yer almaktadır.
Türkiye'nin Rusya'ya uyum sağladığına ve hiçbir şekilde yaptırım uygulamadığına hatta Gazprom da dahil olmak üzere Rus şirketi Avrupa'daki merkezlerini Türkiye'ye taşımayı planladıkları iddia edildi. The Economist gazetesinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta Türkiye'nin Rusya'yı kınamasına rağmen Rusya ile iyi ilişkiler içinde kaldığını hatta Rusya Dışişleri bakanı Segei Lavrov'un Ankara ziyaretinde Rusya'nın Ukrayna'yı neo-Nazilerden kurtarmak için işgal ettiği hatırlatıldığında ise Türkiye'nin bu konu hakkında yorumsuz kaldığını kaleme aldı.
Erdoğan'ın NATO'nun genişlemesine düşmanca davrandığını ve İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusunu engellemeye yönelik hamlesinin zarar verdiği ifade edildi. Yaşanan durumların hiçbirinin Türkiye ile NATO arasındaki ilişkiyi mahvetmeyeceği hatta batılı ülkelerin İsveç ve Finlandiya'nın güvenlik garantisi vererek Türkiye'nin vetosunu aşmaya çalışacakları belirtildi.
Türkiye'nin NATO'dan ayrılmasını dört gözler bekleyen The Economist bunun hayal olduğunun farkında. Avrupa'daki Amerikan kuvvetlerinin eski komutanı Ben Hodges, Türkiye'nin Orta Asya ile Avrupa arasında, özellikle de enerji ve ticaret için bir koridor işlevi gördüğünü ifade etti ve ''Türkiyesiz bir NATO düşünmek bile istemiyorum'' dedi.