Bakan Varank, Coronavirüse Karşı Verilen "Yerli" Mücadeleyi Anlattı

Bakan Varank, Türkiye'de sağlık personellerinin maske ve koruyucu ekipman problemi olmadığını ifade ederek, "Salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttık." dedi.

02.05.2020-13:09 - (Son Güncelleme: 02.05.2020-13:06) Bakan Varank, Coronavirüse Karşı Verilen "Yerli" Mücadeleyi Anlattı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank "Salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttık. Bu dönemde 'veren el' konumuna geldik. 120 ülke bizden yardım istedi. Şimdiye kadar 55 ülkeye maske, tulum gibi koruyucu ekipman gönderdik. Yerli solunum cihazı, muadilleriyle karşılaştırıldığında gerçekten başarılı bir cihaz" açıklamasında bulundu.

Bakan Varank, Türkiye'de sağlık personellerinin maske ve koruyucu ekipman problemi olmadığını ifade ederek, "Salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttık." şeklinde konuştu.

Yerli solunumun cihazının, Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde hazırlanan Ar-Ge ekosisteminin ne kadar başarılı olduğunu gösterdiğini belirten Bakan Varank, cihazın eş değerleriyle kıyaslandığında gerçekten başarılı bir cihaz olduğunu dile getirdi.

Bakan Varank, coronavirüsün akciğere tutunması ve solunumu durdurması sebebiyle hastalıkla mücadelede yoğun bakım solunum cihazının ehemmiyetine işaret ederek, Türkiye'nin seçkin şirketlerin devreye girerek bahsedilen cihazın seri üretimi için etkinliğe başladıklarını belirtti.

Yerli solunum cihazının 14 gün gibi kısa bir zaman içerisinde seri üretilebilir duruma getirildiğini belirten Bakan Varank, "Daha önce Biosys isimli bir firmamızın yoğun bakım solunum cihazı ürettiğini biliyorduk. Biz bu firmamızla direkt irtibata geçtik dedik ki bizim bu dönemde buna ihtiyacımız var. Her türlü desteği verelim ve bu cihazları seri üretmek için bir seferberlik başlatalım." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, üretim sürecinde, bilhassa Baykar ile Firmanın Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın oldukça büyük bir rol üstlendiğini aktararak şu ifadelerle sürdürdü:

"Bu cihazların seri üretime hazır hale getirilebilmesi için büyük bir gayretle çalışmaya başladılar. Daha sonra ASELSAN devreye girdi ve buradaki mühendis kardeşlerimiz bir milli mücadele şuuruyla bu cihazı seri üretime hazırlamak için büyük gayret gösterdiler. Bunların seri üretimi için de Arçelik devreye girdi. O da önemli bir sanayi kuruluşumuz ve seri üretim konusunda çok başarılılar. Böyle bir konsorsiyumla biz bu cihazı 14 gün içinde seri üretilebilir hale getirdik."

Bahsedilen cihazın içerisindeki bir takım parçaların daha önceki dönemlerde dışardan alındığına, salgın döneminde de Türkiye'ye hiçbir ülke tarafından bunların satılmadığına işaret eden Bakan Varank, "Bizim mühendislerimiz seri üretime geçilirken bu parçaların tamamını da yerlileştirmiş oldu." diye konuştu.

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın süreci bire bir izlenmesinin yerli solunum cihazının üretilmesindeki başarı da büyük etkisi olduğunu belirtti.

Bu işi tam bir milli seferberlik hissiyle başardıklarını dile getiren Bakan Varank, dizayn ve prototiplerin kullanılması basamağında yoğun bakım doktorlarının cihazları kullandıklarını ve dışardan alınan ürünlerle karşılaştırdıklarında oldukça verimli olduğunu kendilerine bildirdiklerini belirtti.

Bakan Varank, "İnşallah mayıs ayının sonuna kadar da 5 bin yoğun bakım solunum cihazını üretmiş olacağız." diye konuştu.

Temel ihtiyaç malzemeleri hususundan da bahseden Bakan Varank, başka ülkelerin Türkiye'den bilhassa koruyucu maske, gözlük, tulum, eldiven, dezenfektanla alakalı talepleri olduğunu belirtti.

Bakan Varank, "Bunlarla ilgili de yaptığımız ihracatlar var ama şunun altını çizmemiz gerekiyor. Biz kendi ihtiyacımızı karşılamadan bunların ihracına müsaade etmiyoruz. Öncelikle bizim ülkemizin ihtiyacının karşılanmasını sağlayıp daha sonra bunların ihracatına müsaade ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin bahsedilen dönemde sağladığı desteklerle "veren el" konumuna geldiğini söyleyen Bakan Varank, bugüne dek 120 ülkenin Türkiye'den destek istediğini, 55 ülkeye maske, tulum benzeri koruyucu ekipman gönderildiğini belirtti.

Bakan Varank, Türkiye'nin malzemeye ihtiyacı olmadığı ve kuvveti yettiği sürece bahsedilen desteklerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sürdürüleceğini belirtti.

Türkiye'nin üretimdeki büyük kapasitesi sayesinde sağlık personellerinin maske ile koruyucu ekipman problemi olmadığını belirten Bakan Varank, "Türkiye salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttı. Öncelikle tabii ki kendi insanımızın ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Yüksek muhafaza sağlayan N95 ve N99 maskelerin yerli olarak üretilmesine karşın bunların içerisindeki filtrelerin dışardan alındığını belirten Bakan Varank, "Şu anda İstanbul Teknik Üniversitesinden bir hocamız ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden bir ekibimiz bu maskelerin içindeki filtreyi de yerli olarak üretmeyi başardı. Bunun da seri üretimi için altyapı kurulum ve yatırım çalışmalarını takip ediyoruz." ifadesini kullandı.

BEYİN GÖÇÜ TARTIŞMASI

Bakan Varank, beyin göçüyle ilgili olarak da Türkiye'den göç eden her birey için "beyin göçü" tanımlaması yapılmasının yanlış olduğunu belirtti.

Kişilerin yurt dışına çalışmaya, araştırma yapmaya veya maaşlar daha yüksek olduğu için tümüyle para kaynaklı fikirlerle gidebildiğini söyleyen Bakan Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Ben bunda bir sıkıntı görmüyorum. Çünkü gerçekten güçlü, büyük bir ülkeyiz. Genç bir nüfusumuz var. 18 senede üniversitelerimizle olsun, Ar-Ge merkezlerimizle olsun teknoparklarımızla olsun gerçekten güzel bir ekosistem kurduk ve insana yatırım yapmaya başladık. Bu yaptığımız yatırımların karşılığını da şu anda alabiliyoruz."

Bakan Varank, yurt dışında oldukça başarılı bilim insanları olduğunu ve bu insanların Türkiye'ye dönüşünü önemli bulduklarını belirterek, bu dönüşleri temin etmeye yönelik faaliyetlerin devam ettiğini belirtti.

Coronavirüs salgınıyla mücadele döneminde tüm bakanların koordinasyonla çalıştıklarının altını çizen Bakan Varank, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin avantajlarının bilhassa buhran zamanlarında daha iyi görüldüğünü kaydetti.

Virüsle mücadelede sosyal mesafenin muhafaza edilmesinin önemine dikkat çeken Bakan Varank, "Bir süre daha dişimizi sıkmamız lazım. Tedbirlere riayet edersek bayramdan sonra normalleşme sürecini girmiş olacağız." diye konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal