Bakan Şimşek ek ödenek seçeneğine kapıyı kapadı: ‘İmkanı yok kimse bunun için gelmesin’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, emeklilere verilmesi beklenen seyyanen zam konusunda kapıyı kapattı. Ek ödenek ayırmanın mümkün olmadığını belirten Bakan Şimşek, ‘’İmkanı yok kimse bunun için gelmesin’’ dedi.

09.04.2024-10:24 - (Son Güncelleme: 09.04.2024-16:18)

Yerel seçimlerde İstanbul adayı Murat Kurum için sahaya inerek vatandaştan oy isteyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaştan gelen zam taleplerini dinliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da emeklilerin çağrısını Bakan Şimşek’e ilettiği fakat Şimşek’in yanıt olarak ‘’İmkanı yok’’ dediği öne sürüldü. Bakan Şimşek’in gerekçe olarak ise kamuda tasarrufu gösterdiği de kaydedildi.

Temmuz ayı bekleniyor

Mynet’in yer verdiği haberine göre; 31 Mart seçimlerine 3 gün kala emeklilerin beklentilerine yönelik açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Temmuz ayında, yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını yeniden değerlendireceğiz" ifadeleriyle temmuz ayını işaret etti.

Mehmet Şimşek ise son açıklamasında, emeklilere yönelik neden bir adım atılmadığını şu şekilde açıkladı: "Bunu gerçekleştirmek için Türkiye'nin yurt dışından yüksek faizle borçlanması gerekecekti. Böyle bir adım atarsak, gelecek nesilleri de risk altına sokmuş olurduk. Buna izin vermek mümkün değil."

Bakan Şimşek ek ödenek seçeneğine kapıyı kapadı: ‘İmkanı yok kimse bunun için gelmesin’

‘İmkanı yok kimse bunun için gelmesin’

Geçtiğimiz günlerde AK Parti yetkilileri ve bakanlarla bir araya gelen Şimşek, kamu harcamalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek'in aktardığına göre, bütçe dışı ek ödenek verilmeyeceği vurgulandı ve her kurumun belirlenen bütçe sınırlarına uyması gerektiği ifade edildi. Şimşek, özellikle fiziki gerçekleşmesi yüksek olan yatırımların önceliklendirileceğini belirtti. 

Diğer yatırımların ise fiziki gerçekleşme oranına göre ödeneklendirileceği ve tarımsal üretime yönelik desteklerde kesinti olmayacağı vurgulandı. Kamu yatırım programının da güncellendiği ve ekonomik ve sosyal fayda sağlayacak projelere öncelik verileceği aktarıldı.

Yeni bina alımı yapılmayacak

Bakan Şimşek’in alınacak tedbirlerle ilgili şunları söylediği iddia ediliyor:

Kamudaki servis hizmetine sınırlama getirilecek. Zorunlu olmayan servis hizmetleri son buluyor. Kamuda araç tasarrufu en çok önem verdiğimiz konulardan biri. Bu nedenle, zaten bir süredir araç tasarrufu konusunda dikkat ediyoruz. Kiralama veya yeni araç alımında çok katı kurallar var. Yeni araç alınmasına yönelik talepler geldiğinde, titiz bir inceleme yapılıyor. Öncelikle ‘elinizdeki mevcut araçları satın, yerine o zaman yenisini alın’ diyoruz. Yenisi alınacaksa da TOGG almalarını söylüyoruz.  

5 yıldızlı otele para verilmeyecek

Yurt dışı ve yurt içi toplantılar, eğitim seminerleri veya konferanslar gibi talepler olduğunda, her kurum kendi binası içinde kendi bulunduğu yerde bunları yapacak. Yurt dışındaki bir toplantıya katılım zorunlu ise, personel sınırı olacak. Örneğin, Ankara’daki bir kamu kurumu Antalya’daki 5 yıldızlı otele para verip eğitim semineri düzenleyemeyecek. Ankara’da bunu kendi imkânları ile yapacak. Ayrıca, kırtasiye, temsil-ağırlama giderleri sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.

İhale yasası değişecek

Kamu İhale Yasası değişiyor. Kamu ihale mevzuatı uluslararası norm ve standartlara uyumlu olacak şekilde güncellenecek. Kamu alımlarına yönelik harcamalar tasarruf odaklı olacak. Kamu alımlarında ortaya çıkacak zararların önlenmesi için her türlü adım atılacak."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal