B17 vitamini (Laetril) hapları sağlığa zararlı mı? B17 vitaminin zararları ve yan etkileri

B17 vitimini gerçekte bir vitamin değildir. Bu nedenle B17 almak aslına bakılırsa normal büyüme ve beslenme için elzem olarak görülmez. Bireylerin sağlıklı bir vücut fonksiyonu için B17 alımına ihtiyaçları yoktur. Peki, kanser savaşçısı olarak görülen B17 vitamini (Laetril) hapları sağlığa zararlı mı? İşte, B17 vitaminin zararları ve yan etkileri

29.06.2022-22:37 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-22:37) B17 vitamini (Laetril) hapları sağlığa zararlı mı? B17 vitaminin zararları ve yan etkileri

Tıp dilinde Laetrile olarak tanımlanan B17 vitamin hapı, pek çok alternatif tıp araştırmacısı tarafından kanser hastalığı savaşçısı olarak görülür. B-17 vitaminin kanser hastalığına karşı fayda sağladığı yönündeki fikri benimseyenler B17'nin kanser oluşumu yapan hücreleri yok ettiğini ve aynı zamanda da bağışıklık sisteminini takviye yaparak meydana gelebilecek olan kanseri de önlediğine inanırlar.

B17 vitamini içeren hapları aslına bakılırsa farklı zararları da beraberinde getiri ve potansiyel tehlikeler de yaratır. Peki, B17 vitamin hapları sağlığa zararlı mı? İşte, B17 vitamini ile ilgili tüm bilinmesi gereken bilgiler..

B17 vitamini (Laetril) hapları sağlığa zararlı mı

B17 vitaminin zararları ve yan etkileri

B17 vitamini yani diğer adıyla Laetril, 1970'li yıllarda kendi başına veya belirlenen bir diyet programının parçası olarak bir anti kanser savaşçısı olarak yaygın bir biçimde desteklendi. Fakat, B17 vitamininin kanseri veya başka bir hastalığın tedavisinde işe yarayacağı yönünde hiçbir bilimsel kanıt ortaya çıkarılamadı.

FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) B17 vitamin hapıyla ilgili bir onay vermediği gerçeği ortada dolaşırken piyasalarda “amigdalin” veya “laetrile” adıyla satışa sunulan B17 hapının ABD ve Avrupa’ nın birçok ülkesinde satışlarının yasaklandığı bilgisine ulaşıldı.

B17 vitamin olarak geliştirilen hap ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalarda ise piyasalarda bulunan laetrile tabletlerde sağlığa zararlı bazı kimyasalları tespit edildiği raporlandı. Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yayınladığı bazı makalelerde Meksika menşeili olarak satılan laetrile bileşiklerinde bakteri ve diğer başka zararlı maddeleri içerdiği tespit edildiği ifade edildi.

B17 vitamini (Laetril) hapları sağlığa zararlı mı

B17 siyanür zehirlenmesi

B17 vitaminlerine ilişkin yapılan bazı araştırmalarda söz konusu vitaminin ilaç olarak kullanılması sırasında bazı bireylerde siyanür zehirlenmesine oluşturduğu saptanırken Ulusal Kanser Enstitüsü'nün 1970'li yılların sonlarında yaptıkları bir araştırmada laetrile kullanan 6 hastanı 2'sinin siyanür zehirlenmesinden hayatını kaybettiği belirlendiği raporlara işlendi.

Siyanür zehirlenmesi belirtileri olarak ise kişilerde nefes darlığı, halsizlik, baş ağrısı ve dönmesi, zihin bulanıklığı, ağız içinde ve cilt üzerinde kızarmalar olası siyanür zehirlenmesi semptomlarıdır. Şiddetli siyanür zehirlenmeleri ise kişiyi komaya sokmadan ölüme kadar götürebilir.

B17 vitamini (Laetril) hapları sağlığa zararlı mı

Kayısı çekirdeği ve 50 gram laetril

İngiltere'de yapılan bir araştırmada günde 50 gram laetrile almanın 50-60 tane kayısı çekirdeği içi yeme ile aynı olduğunu tespit ettiler. Bu aşırı yüklenme ise kişilerde ölüme kadar gidebilen rahatsızlıklar oluşturabileceği belirtilen araştırmada B17 vitamininin içeriğinde bulunan amigdalin miktarının az olması nedeniyle normal miktarlarda alınmasının kişiye herhangi bir zararının dokunmadığı kaydediliyor.

B17 vitamini içeren besinler

B17 vitaminin yer aldığı besinler ise şöyle sıralanıyor:

Çiğ badem, havuç, kereviz, kayısı, şeftali, fasulye filizi, fındık ve keten tohumu.

B17 vitamini (Laetril) hapları sağlığa zararlı mı

B-17 kullanırken belirli bazı yiyecekleri ve vitaminleri tüketmek, toksik reaksiyonda risk durumu yaratabilir. Bu nedenle B17 vitamini alırken meyve çekirdeği içi özelliklle kayısı, şeftali ve acı badem ile yüksek doz C vitamini almış olan hastalarda siyanid zehirlenmesinin meydana gelebileceği ve bununda kişilerde ölüme yol açabilecek kadar ciddi etkilerin tespit edildiği bilgileri paylaşılmıştır.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal