Uzman isimden Doğu Karadeniz için deprem uyarısı: ‘3 tane fayın ortasında bulunuyor’

Doğu Karadeniz Bölgesi için deprem uyarısında bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgenin 3 fay arasında bulunduğunu vurguladı. İşte detaylar…

07.05.2024-10:26 - (Son Güncelleme: 07.05.2024-17:22) Uzman isimden Doğu Karadeniz için deprem uyarısı: ‘3 tane fayın ortasında bulunuyor’

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin engebeli arazi yapısı, tehlikeli yapılaşma eğilimlerine neden oluyor. Son yıllarda, dolgu ve heyelanlı alanlarda yükselen yüksek katlı binalar, deprem riskini artırıyor. Bölgedeki 3 riskli fay hattının ortasında yer alan Doğu Karadeniz'de uzmanlar, özellikle dolgu ve heyelanlı bölgelere yapılan yüksek katlı binalara dikkat çekiyor.

‘Doğu Karadeniz yapı stoğu depreme dayanıklı değil’

İHA’da yer verilen habere göre; Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'daki yapı stokunun depreme dayanıklı olmadığını belirterek, "Yerel yöneticilerin Doğu Karadeniz'in deprem tehlikesini kabullenmesi gerekiyor. Maalesef, yıllardır burada deprem olmaz, burası deprem tehlikesi taşımaz diye düşüncelerle, Doğu Karadeniz'in yapı stoğu ne yazık ki depreme dayanıklı değil. Hem mevcut yapılar dayanıksız, hem de şehirleşme, heyelan bölgeleri ve kumsal alanlarda yoğunlaşıyor" şeklinde konuştu. Bektaş, kumsaldaki bir apartmanın bile üç depremi hissettiğini vurgulayarak, "Şu durumda burada deprem tehlikesi yok demek mümkün mü? Mümkün değil. Yöneticilerin bu gerçeği kabul etmeleri ve halkın daha duyarlı olması gerekiyor. Toplum ve yöneticiler bir araya gelirse, gelecek nesillere daha güvenli bir yaşam alanı bırakabiliriz" ifadelerini kullandı.

Uzman isimden Doğu Karadeniz için deprem uyarısı: ‘3 tane fayın ortasında bulunuyor’

'Bölge 3 fay hattı arasında'

Trabzon'da, Yomra, Beşirli ve Akyazı bölgelerindeki riskli yapıların varlığına dikkat çeken Bektaş, "Deprem açısından en riskli bölgelerden biri, Yomra'daki Şana mevkii. Kumsal alan üzerindeki ve dere yatağındaki büyük yapılar büyük bir tehlike oluşturuyor. Beşirli ve Akyazı mahallelerinde ise heyelan sahaları üzerine dikilmiş çok katlı binalar bulunuyor. Bu binalar sürekli olarak tehlike altında. 10 kilometre açığımızda, kuzeyimizde Karadeniz fay hattı bulunuyor. Güneyimizde ise 100 kilometre uzaklıkta, Türkiye'nin en büyük fay hattı olan Kuzey Anadolu fayı var. Doğumuzda ise Kuzeydoğu Anadolu fay hattı mevcut. Bu üç deprem kaynağı arasında kumsalın üzerinde yer alıyorum ve her depremi hissediyorum. Dolayısıyla, burada deprem tehlikesi olmadığını söylemek ne kadar doğru olabilir?" şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal