Avrupa havalimanlarının içler acısı durumu! Uçak kaldıramıyorlar

Avrupa ülkelerinde personel sıkıntısı yüzünden kriz yaşanıyor. Üstüne üstlük çalıştıracak işçi bulamayan Almanya Türkiye'den işçi talebinde bulunuyor. İşte haberin detayları...

07.07.2022-11:23 - (Son Güncelleme: 07.07.2022-15:00)

Avrupa ülkelerinde personel bulmakta oldukça güçlük çeken havalimanları, ciddi bir şekilde sıkıntıya düştü. Listenin en başında İngiltere, Almanya ve Fransa olmak üzerek çok sayıda ülkenin büyük havalimanlarında tam bir kaos hakim. 

Öte yandan bavullar ortada kalıyor, check-in kuyrukları saatler geçtikçe git gide uzuyor. Bazı uçuşlar ise iptal ediliyor. Havalimanına uçmak için gelenler ya ıstırap çekiyor ya da uçamadan geri dönmek zorunda kalıyor. 


Çok sayıda havalimanında uçuşlar durdu

Söz konusu pandemide çok sayıda personel ile yollarını ayırmak zorunda kalan özellikle Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Almanya Berlin Düsseldorf havalimanları adeta felç olma noktasına geldi.  Ardından yeni personel bulmakta oldukça güçlük çeken havalimanları, güvenlik sorgulamaları uzayıp, yeni eleman almaları da güçleştiği için ciddi bir şekilde sıkıntıya düştüler.

Her terminalde sistem kitleniyor

En başta Almanya olmak üzere yurtdışından işçi almak için harekete geçti. Bagaj taşıyacak, uçaklara yükleme yapacak veya havalimanında check-in kontuarlarında çalışacak personel bile bulunamıyor. Londra Heahrow Havalimanı’nın neredeyse her terminalinde zaman zaman sistem kitleniyor.


Grevler havalimanlarını felç etti

Bunun yanı sıra yüzlerce yolcu bavullarını almak için resmen mücadele ediyor. Veya bavullarını teslim etmekte bir hayli güçlük çekiyor. Bu durumun aynısı Almanya’da Berlin, Düsseldorf gibi yoğun olan havalimanlarına da sirayet ediyor.

Öte yandan Fransa’da havayolları ve onlara destek veren havacılık şirketlerindeki grevler de kaos sarmalını git gide büyütüyor.

Şirketler vurgun yapıyor

Üstüne üstlük fırsatçılık yapan, bayrak taşıyıcı bazı Avrupalı havayolu şirketleri kıta içerisinde kısa uçuşlarda bile bilet fiyatlarını 1100-1200 Euro’ya kadar çıkardılar. Bu durumdan faydalanarak bir tür kaos vurgununun peşine düştüler. Pandemi döneminde diğer işkollarında çalışmaya karar verip ayrılanlar da bu sıkışıklığa sebep oldu. Kimi personel de evden çalışma şartlarına alışmasının ardından uzun yolculuklarla havalimanlarındaki işlerine gitmemek için iş değiştirdi.

Bu durumun sonucunda ise Avrupa’nın büyük bir kısmında havalimanlarında da hayat durma noktasına geldi. Öte yandan yeterli hızla yabancı işçi bulamayan ve buldukları işçilere yönelik prosedürleri hızlandıramayan havalimanı otoriteleri ne yapacaklarını bilmiyor.


PCR testi uygulaması tekrar başladı

Bunun yanı sıra Avrupa'da bazı ülkeler girişte tekrar PCR testi istemeye başladı. Vaka sayılarının artmasından dolayı ortaya çıkan bu durum da yolcuları zor durumda bırakmaktadır. Çok fazla duyurulmadan konan PCR testi kuralları yolcuların kapılarda çaresiz bir şekilde kalmalarına sebep oluyor. Mesela İspanya yeni aldığı kararla birlikte ikinci veya üçüncü aşı fark etmeden üzerinden 270 günden fazla zaman geçmiş olan herkesten PCR testi isteme uygulamasını yeniden başlattı.

Bavulunuzun bulunması haftalarca sürebilir

Avrupa’da bulunan çok sayıda havalimanında ortaya çıkan sorunlar yolcuları çileden çıkarıyor. Eğer Londra, Paris veya Almanya’da Berlin, Düsseldorf gibi şehirlere uçuyorsanız bavulsuz seyahat etmenin yolunu bulmaya çalışın. El bagajı ile yapılacak seyahatlerde başınıza gelebilecek talihsizlikleri en azından biraz azaltmış olursunuz.  Söz konusu havalimanlarında bavulunuz uçaktan çıkmazsa sizi zor bir süreç bekleyebilir. Çünkü bavulunun bulunması ve size ulaşması haftalarca sürebilir. Veya hiç bulunmayan bavullar adına ödenen kilosu 20 dolarlık tazminatı alırsınız. Bunun yanı sıra yalnızca bu dönem için değil, her zaman yapmanız gereken bir şey var. Bu da kıymetli eşyalarınızı, belgelerinizi hiçbir şekilde bavulunuza koymamanız.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal