Asgari Ücret Merak Konusu Olmaya Devam Ediyor: Asgari Ücrete Prim Dopingi

Milyonlarca çalışan asgari ücretin açıklanmasını merakla beklerken, asgari ücrete prim dopingi gündeme geldi. İşveren ile işçi sendikaları SGK priminin 5 puan düşürülmesi konusunda uzlaştı. Detaylar haberin içinde…

15.12.2021-14:27 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-15:02)

Düzenlemeye göre Asgari ücrete hazine desteği gelirken bu destek 2022 yılı maaşını artıracak. İşveren için maliyet düşecek, vergi diliminde değişiklik meydana gelecek ve AGİ ile SGK priminde de destek fazlalaşacak. Yüzde 14'lük SGK priminin yüzde 5'e indirilmesi de asgari ücreti belirlemek amacı ile yapılacak olan son toplantıda masaya konulacak. 2022 asgari ücretin ne kadar olacağı ile ilgili son dakika haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Buna göre asgari ücrete prim dopingi yapılması planlanıyor.

İŞVEREN İLE İŞÇİ SENDİKALARI ANLAŞTI

İşveren ile işçi sendikaları SGK priminin 5 puan düşürülmesi ile alakalı olarak anlaşma sağladı. Sabah'ta yer alan habere göre yapılması tahmin edilen düzenlemeler gerçekleşirse bir dizi iyileştirme ve işverene rahatlık sağlayacak çalışma ile asgari ücrette 2022 maaş zammı istenen ölçülerde arttırılırken istihdam sağlayıcının da yükü azalmış olacak. İşte asgari ücrette son toplantıya gidilirken ve önümüzdeki 2 gün içerisinde netleşmesi beklenen zam ile ilgili olarak son dakika gelişmeleri...

FORMÜL GERÇEKLEŞİRSE ASGARİ ÜCRETTE SGK PRİMİ YÜZDE 9'A DÜŞECEK

Hükümetin de teklifi uygun görmesi durumunda SGK primi yüzde 14'den yüzde 9'a çekilecek. İşverenden yüzde 6, işçilerden de yüzde 3 prim ödemesi alınacak. Asgari ücrete yüzde 35-40 arasında zam yapılması durumunda işçinin cebine ayda net 250 lira daha fazla para girecek. İşverenin de işletme maliyeti azalacak. İşçilerin eline 4 bin lira ücret geçmesi için primlerin indirilmesinin dışında, vergi dilimi ve vergi matrahında değişiklik olması, işsizlik Fonu'ndan istifade edilmesi gibi yeni bir çok formül üzerinde de çalışılıyor.

NET ÜCRET ARTACAK, MALİYET DÜŞECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı asgari ücret ile ilgili olarak vergi indirimi başta olacak şekilde yoğun bir mesai yürütüyor. İşçi ve işverenin yüzde 14 olan SGK primlerinin düşürülmesi konusunda mutabakata varırken, çalışmaların da 5 puanlık daha indirim yapılması hedefleniyor. İşçinin cebine giren net asgari ücret tutarının artmasını sağlayacak formüllerden birincisini 5 puanlık işçi sigorta primi indirimi ifade ediyor. İşçi payı olarak şu an yüzde 14 oranında bir sigorta primi kesiliyor. Beş puanlık indirimle asgari ücrete yüzde 35-40 artış varsayımı ile birlikte işçinin cebine giren aylık net ücret tutarı 250 lira artacak. İşçinin eline geçen net ücret artarken, işletmelerin maliyet artışının uygun bir seviyede tutulması sağlanacak. İşçi, işveren tarafındaki anlaşmayı destekleyecek olan vergi diliminde düzenleme yapılmasıyla asgari ücretlinin eline çok daha fazla para geçecek.

TOPLU SÖZLEŞMELİ YERLERDE 300 LİRA

TİSK ile Türk-İş arasında birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına düşürülmesi ve 5 yıldır uygulanmakta olan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde yüzde 6 olarak belirlenmesi, toplu sözleşme olmayan yerlerde ise yüzde 3 olarak uygulanması taleplerinde de anlaşma sağlandı. Bu konuda da yapılan çalışmalar devam ediyor. Yapılan bu düzenleme ile toplu sözleşme uygulanan yerlerde 300 lira, diğer işyerlerinde 150 lira olacak şekilde bir destek sağlanacak.

TİSK: HAZİNE HESAP YAPIYOR

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, mutabakata varılan öneriler ile ilgili olarak çalışmaların devam ettiğini bildirerek ‘Hazine tarafında hesap yapıyorlar. Hem SGK, hem de vergiyle ilgili taleplerimiz var. Onların çalışmaları devam ediyor’ dedi ve devamında ‘Çalışanları enflasyona karşı koruyacağız. Bunun üzerine neler yapılabileceği konusunda çalışıyoruz. SGK işçi desteği, Asgari Geçim İndirimi, vergi diliminin düzeltilmesi’ şeklinde bir değerlendirme de bulundu.

KOMİSYON 4. VE SON TOPLANTIYI GERÇEKLEŞTİRECEK

2022 yılı asgari ücretinin belirleneceği resmi süreç işlemeye devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücreti belirlemek amacı ile yapmış olduğu çalışmalar dahilinde kural gereği 4 kez toplanıyor. Geçmiş yılların tam aksine bu yıl asgari ücretin daha erken bir tarihte açıklanacağı bildirilirken, görüşmelerin bu hafta sonuçlanması öngörülüyor. Yapılan son üç toplantıda mutabakata varılmadı. Üçüncü yapılan toplantı da enflasyon rakamları sebebi ile. TİSK; enflasyon rakamlarının baz alınmasını istedi, Türk-İş ise yaşanmakta olan enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğu sebebi ile  buna itiraz etti.  Hemen ardından da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de Meclis Genel Kurulu'ndan "Bayram havası yaratacak" bir rakam olacağı şeklinde bir açıklama yapıldı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal