Araba Alırken Noter Masrafı

Cumhurbaşkanlığı Kanun hükmünde kararnamesi ile araba alış ve satış işlemleri Hazine Müsteşarlığı yerine Noterler Birliğine devir edilmiştir, dolayısı ile araba alırken noter masrafı konusunda nasıl bir rakam ile karşılaşılacağı konusu araç almak isteyenler açısından önem taşımaktadır.

25.07.2020-15:30 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-15:28) Araba Alırken Noter Masrafı

Araçların satış işleminde ki plaka değişiminde devir ücreti yeni yasada değişmiyor ve aynı kalıyor. Plaka yenileme işlemlerinde arka ve ön plaka için toplamda 48 liralık bir masraf çıkıyor, noterler tarafından araç satışlarında alınan masraf kalemleri bellidir bu kalemler; noter evrak bedeli, ihtarname bedeli, belge baskı ücreti ve noter hizmet ücretidir bu masraflar ortalama olarak 300 ila 350 lira arasında değişmektedir.

Araç satışında gerekli olan belgeler

Noterler tarafından devir alınan araç satış ve araç devir işlemleri için istenen belgeler arasında geçerli kimlik belgesi, ruhsat ile trafik belgesi, noter satış belgesi, vergi ve araç plaka numarası, tüzel kişiler için imza sirküsü, alıcı tarafından başkası görevlendirilmiş ise kişi için verilen satış vekaleti yer alır. Evrakların tamamlanması ile birlikte noter engel bir durum yoksa satış ve devir sözleşmesini hazırlar tüm ödemelerin tamamlanmasının ardından da satış işlemi onaylanır. Noterlerde gerçekleşen tüm masrafları alıcı öder ancak araç üzerinde herhangi bir şekilde borç varsa bunu ödemesi gereken aracı satan kişidir.

Noter Satış İşlemleri Öncesi Yapılması Gerekenler

Araba alırken noter masrafı ödemeden önce yapılması gerekenler vardır, öncelikle satın alınacak aracın geçmiş yıllarda herhangi bir motorlu taşıtlar vergi borcunun olup olmadığı kesinlikle öğrenilmelidir. Araç üzerinde asla bir hak mahrumiyeti bulunmamalı yani araçta ipotek ya da haciz olmamalı, noter işlemlerinde aracın satışını engelleyen konuların başında araç muayenesi gelir. Bu nedenden dolayı noter işlemlerine başlamadan önce aracın muayene işlemlerinin tamamlanması ve muayene raporunun bulundurulması gerekir.  Hem alıcının hem de satıcının adres bilgilerinin Nüfus Müdürlüklerinin adres kayıt sisteminde bulunması da aranan şartlar arasında yer almaktadır.

Noterde Araç Satışı Ne Kadar Sürer?

Şayet noter tarafından hazırlanması istenen tüm belgeler hazırlanmış ise birkaç dakika içerisinde araç satış ve devir işlemi gerçekleşir. Araba alırken noter masrafı ödenmesinin hemen ardından 20 ila 30 dakika içerinde tüm alım ve satım işlemleri ya da devir işlemleri sonlanmış olur.

Hangi Durumlarda Trafik Tescil Bürosuna Gidilir?

Bazı durumlarda trafik tescil bürolarına gidilmesi gerekir bu durumlar engelli araçlarının satış ve devir işlemleri, trafikten çekilmiş araçlar ile yabancı uyruklu vatandaşların araçlarının satışında trafik tescil bürolarına gidilir. Ayrıca resmi plakalı araçlar ile sağlık hizmetlerinde kullanılan araçların satış işlemleri içinde trafik tescil bürolarına gidilmesi gerekir ancak bundan sonra bu araçların satış ve devir işlemleri gerçekleştirilir. Araba alırken noter masrafı ödemeden önce bu araçların trafik tescil bürolarında ki işlemlerini tamamlamak gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal