Anayasa Mahkemesi, YÖK'ün Yetkisini Kısıtladı

Anayasa Mahkemesi, 133 milletvekilinin öğretim elemanları ile alakalı yaptığı başvuruyu haklı buldu. Mahkeme, YÖK başkanına öğretim elemanları hakkında soruşturma açma hakkı veren kuralın Anayasa ile bağdaşmadığını karar verdi.

17.07.2019-11:17 - (Son Güncelleme: 17.07.2019-11:14) Anayasa Mahkemesi, YÖK'ün Yetkisini Kısıtladı

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'li Engin Altay, Levent Gök, Özgür Özel ile beraber 130 milletvekilinin "öğretim elemanlarının disiplin sorumluluğu kapsamına 657 Sayılı Kanun'da sayılan fiillerin hepsini dahil eden kuralın iptali" başvurusunu kabul etti. AYM, öğretim elemanlarının, memur ile bütünüyle aynı kurala tabi olmasını Anayasa'ya aykırı buldu. AYM, vekillerin, Yükseköğretim Kurulu'yla (YÖK) alakalı başvurusunu da haklı buldu. Mahkeme, YÖK başkanının soruşturma yetkisini sınırladı.

Yükseköğretim kurumları personeline uygulanabilecek disiplin cezalarına yer verilen kuralda, bu kurumlarında görev yapan kamu görevlileri herhangi bir ayrım olmaksızın aynı disiplin hükümlerine tabi tutulmuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI VERDİ

Anayasa Mahkemesi, milletvekillerinin iptal başvurusunu yerinde bulundu. AYM, kararda şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa tarafından öngörülen ayrım ve farklılıkların dikkate alınmayarak öğretim elemanları ile memur ve diğer personelin bütünüyle aynı kurullara tabi tutulması Anayasa'ya aykırıdır. YÖK başkanına öğretim elemanları hakkında soruşturma açma kuralının ise bilimsel özerkliği zayıflatan ve YÖK'ün sahip olduğu denetim yetkisini aşan yönü ile Anayasa ile bağdaşmadığı sonucuna varılmıştır"

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal