Akdeniz'de Çözümün Merkezi Türkiye

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Türkiye- İtalya ilişkilerinin konu alındığı çevrimiçi bir toplantı düzenledi. Doğu Akdeniz'deki ilerlemeleri de değinen Gaiani, İtalya'nın, bölgede Türkiye'nin katılımı olmadan sürdürülebilir bir çözümün sağlanamayacağını bildirdi.

12.03.2021-12:32 - (Son Güncelleme: 12.03.2021-12:32) Akdeniz'de Çözümün Merkezi Türkiye

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, gazetecilerin Türkiye’nin İtalya ile arasındaki ilişkilere ve bölgesel gelişmeleri kapsayan soruları çevrim içi düzenlenen toplantıda cevapladı.

Doğu Akdeniz'den çıkarılan gazın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) üzerinden Yunanistan'a oradan da İtalya'ya ulaştırılmasını hedefleyen East-Med Gaz Forumuna ilişkin bir soru üzerine Gaiani, Forumu, ‘Akdeniz'de enerji kaynakları geliştirmekle ilgilenen ülkeler arasındaki iş birliğini geliştirmenin bir yolu olarak gördüklerini’ söyledi.

Gaiani, Forumun kapsayıcı olmasını istediklerini söyleyerek, ‘Türkiye ve Foruma üye olan kimi ülkeler arasında öne çıkan bazı sorunlar olduğunu biliyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında bir dizi görüşmeden sonra diyaloğun yeniden başlamasından çok memnunuz. İki ülkenin bu görüşmelere devam etmesi, mevcut sorunları netleştirmeye ve mümkünse çözmeye çalışmasından memnuniyet duyuyoruz.’ şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN, BU BÖLGENİN BİR PARÇASI OLDUĞUNA İNANIYORUZ

Doğu Akdeniz'de değerli enerji kaynakları olduğunu düşünen Gaiani, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

‘Bu kaynakların sorunlara çözüm bulmak için ülkeleri bir araya getirecek bir unsur olmasını umuyoruz. En uzun kıyı şeridine sahip Türkiye'nin, bu bölgenin bir parçası olduğuna güçlü şekilde inanıyoruz. Türkiye'nin adil katılımı olmadan bu bölgede sürdürülebilir bir çözüme ulaşılamayacağını düşünüyorum.

Sorunların çözülememesi halinde gazın olduğu yerde, denizin altında kalması ve herkesin kaybetmesi riski açıkça ortada. Bu yüzden her zaman daha fazla diyalog, daha fazla iş birliği istiyoruz ve buradan hareketle East-Med Gaz Forumuna katılıyoruz.’

‘TÜRKİYE-MISIR GELİŞMESİNDEN MEMNUNUM’

Mısır'ın Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını önemseyerek 18 numaralı parselde ilan ettiği ruhsat ihalesine ve bunun Türkiye’nin olumlu baktığına dair ne düşündüğü sorulan Gaiani,  ‘Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin olumlu yönde geliştiğini görmekten çok memnunum. Bu ülkeler hem Akdeniz'de çok önemli ortaklardır hem de bölgedeki ilgili aktörlerdir. Bu gelişmenin çok olumlu olduğunu düşünüyorum, memnuniyetle karşılıyoruz ve bu olumlu eğilimin ilgili tüm tarafların katkısıyla devam etmesini umuyoruz.’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal