AFAD hayati uyarı bildirimi nasıl açılır? AFAD uyarı bildirim uyarıları android telefonlarda var mı?

Ülkemizde görülen sel felaketinden dolayı Iphone kullanıcılara 'Hayati Uyarı Bildirim' mesajı AFAD tarafından gönderildi. Yüksek siren sesi ile gönderilen mesaj korkulara neden oldu. Sosyal medya gündeminde yer alan Hayati Uyarı Bildirim mesajı herkesi endişe ettirdi. Peki AFAD hayati uyarı bildirim mesajı nasıl açılır ve kapanır? İşte ayrıntılar.

13.06.2022-16:49 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-17:40) AFAD hayati uyarı bildirimi nasıl açılır? AFAD uyarı bildirim uyarıları android telefonlarda var mı?

Türkiye'de Iphone kullanıcılarına AFAD'dan gönderilen mesaj büyük bir paniğe neden oldu. Milyonlarca kişiye 'Hayati Uyarı Bildirimi' yüksek bir sesle gelince kullanıcılar büyük korku yaşadılar. Sosyal medyada ise Acil Uyarı Bildirimi gündem oldu. Hayati Uyarı Bildirimi ise : 'Ülkemizde devam eden meteorolojik şartlar nedeniyle karşılaştığınız taşkın, sel, heyelan gibi acil durumlarda tek numara 112 Acil Çağrı Merkezini arayınız' bildirimi yapıldı.

Acil Uyarı Bildiriminde çok fazla paylaşım gerçekleşti

Iphone kullanıcıları AFAD'ın Hayati Uyarı Bildirim mesajını iki kez hatta üst üste aldığını belirtirken bazı kullanıcılar ise hiç mesaj almadıklarını belirttiler. Durum böyle olunca AFAD'ın bu sisteme yeni geçtikleri belirtildi. Sadece Turkcell abonelerine gönderildiği de bilgiler arasında yer almaktadır.

Bazı kesim ise dünya genelinde acil çağrı uyarısının bizim ülkemizden farklı işlediğini belirterek eleştirilere neden oldu. AFAD'ın attığı bildirim mesajı ise sosyal medyada birkaç kullanıcı tarafından eleştirildi.

AFAD

Paylaşımlardan bazıları şu şekilde:

-Biran savaş çıktı sandım, çok korktum.

-Bu neydi? Deprem oluyor sandım.

-AFAD, akıllı telefonlara üst üste acil bildirim mesajı gönderdi. Ufak çaplı kalp krizi geçirenler burada mı?

-Birden yüksek bir sesle AFAD'dan mesaj geldi. Kalbim şuanda atmıyor.

-Dünyanın sonu geldi sandım.

Siren sesi ile böyle bir mesajı göndermek kimin fikri?

AFAD Hayati Uyarı Bildirimi nedir?

Iphone ve Apple Watch'taki bu özellik, acil bir durumda kullanıcıları uyarmak için mesajlar gönderilmesine olanak tanır. Bu mesajlar, ülke geliştikten sonra hükümet tarafından yayınlanabilir ve can veya güvenliğin yakın olduğu durumlarda gönderilebilir.

Acil Durum Uyarısı nasıl açılır ve kapanır?

Hayati Uyarı bildirim seçeneği Iphone veya Apple Watch'ınızda varsayılan olarak etkindir. Bu tür bir bildirim aldığınızda, siren sesi eşlik eder.

Eğer telefonunuzda böyle bir uyarı almak istemiyorsanız şunları denemelisiniz:

-Ayarlardan Bildirimler kısmına girin.

-Ekranı en alt kısma kadar kaydırın.

-Hayati Uyarı Bildirimi seçeneğini kapatın.

Eğer tekrar açmak isterseniz aynı yolu deneyebilirsiniz.

Bir Android telefonda şöyle yazıyor: "Afet uyarıları, tehdit bildirimleri ve çocuk kaçırma uyarıları (AMBER) gibi belirli acil durum bildirimlerini yönetmek için bu ayarı kullanabilirsiniz. Uyarı türlerini etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilir, geçmiş alarmları görüntüleyebilir ve ses ve titreşimi kontrol edebilirsiniz. " Sistemi kullanmak için "Güvenlik ve acil durum sonrası acil yardıma basın" yazıyor.

Geçen yıl 'Evde Kal' bildirimi gönderilmişti

ABD ve Avustralya'da en çok yapılan Uyarı Bildirim mesajları geçen sene pandemi nedeniyle 'Evde Kal Türkiye' olarak denenmişti. 

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal