ABD’li senatörlerden skandal Türkiye çağrısı: Biden’a mektup yazdılar

Türkiye ile İsveç arasında devam den NATO üyelik görüşmeleri İsveçli Rasmus Paludan isimli aşırı sağcı siyasetçinin Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakması ile başlayan kriz gittikçe büyüdü ve dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor.

03.02.2023-10:31 - (Son Güncelleme: 03.02.2023-17:32) ABD’li senatörlerden skandal Türkiye çağrısı: Biden’a mektup yazdılar

Türkiye, kuran yakılmasının yasaklanmadığı takdirde İsveç’in üyeliğini onaylamayacağını net bir şekilde dile getirirken ABD’den skandal bir hamle geldi. İsveç’te aşırıcı sağcı siyaseti Rasmus Paludan’nın Trük Elçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmasına izin verilmesinin yankıları sürmekte

NATO üyeliği için Türkiye’nin onayını alması gereken İsveç’te yaşanan skandal olay Türkiye’nin tepkisi sert oldu

Başkan Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine çekimser yaklaşmasına ABD’li senatör yetişti. Senatörler adeta Biden’a şantaj gibi bir plan sundu. 

CNN International'da yer alan habere göre, ABD’li 27 senatör, Başkan Biden’a İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine onaylayana kadar Türkiye’ye F-16 satışı yapmamasını talep eden bir mektup gönderdi

İsveç ve Finlandiya'nın üçlü mutabakatın şartlarını yerine getirdiğini savunan senatörler Türkiye'nin onay vermemesinin Ukrayna savaşının devam ettiği kritik bir dönemde NATO'nun birliğini tehdit ettiğini iddia etti. Mektupta F-16 satışının Türkiye'nin NATO onayından sonra değerlendirileceğine vurgu yapıldı.

İsveç'in son umudu oldu!

ABD’li senatörlerin ortak bir şekilde kalem aldığı mektup İsveç basınında geniş yer buldu. Haberlerde yazılan mektubun NATO üyeliği sürecinde İsveç’in elini güçlendireceğini yorumlarına yer verildi.

Türkiye'nin bir süredir bu satış için girişimlerde bulunduğunun altını çizen Expressen, 'Biden yönetimi, F16 planının satışı konusunda temkinli bir tavır sergiliyor' şeklinde yorumladı.

Aşırı sağcı Rasmus Paludan

'Erdoğan evet diyene kadar satmayın'

'Erdoğan NATO'ya evet diyene kadar uçak satmayın' başlığı ile yapılan Aftonbladet haberinde şu ifadelere yer aldı;

 'Bu satış son birkaç yıl içinde en büyük savaş malzemesi satışlarından biri olacak. Ancak şu anda gerçekleşmeme riski var.'

Dagens Nyheter mektupta imzası olan senatörlerin hem demokrat hem cumhuriyetçi kanattan kişiler oluştuğunun altını çizdi.

ABD'li senatörlerden skandal çağrı

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin (solda), iki kuzey ülkesinin güvenliklerinin birbirlerine karşılıklı olarak bağlı olduğunu; bir ülkenin NATO üyesi olup diğerinin olmaması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyledi... (Fotoğraf: AP)

Öte yandan Finlandiya ve İsveç’in Başbakanları Sanna Marin ve Ulf Kristersson, Perşembe günü İsveç’in başkenti Stockholm’de bir araya geldi.

Finlandiya Başkanı

Görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderler, Türkiye’nin son dönemde İsveç’e yönelik itirazı ve Finlandiya’ya yeşil ışık yakmasına rağmen NATO üyeliği sürecini birlikte yürütmeye kararlı olduklarını söyledi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal