ABD’den Türkiye’ye karşı skandal adım: Temmuz sonunda yola çıkacaklar

Terör örgütü PKK/PYD’ye desteklerine devam eden ABD, Suriye’de Türkiye’nin tepkisini çekecek bir hamle daha attı. Washington yönetimi PKK’nın Suriye’de bulunan bölgelerine 2 bin 500 asker göndermeye hazırlanıyor.

18.07.2023-09:20 - (Son Güncelleme: 18.07.2023-17:11)

ABD, NATO Zirvesi’nde verdiği ‘teröre karşı ortak mücadele’ sözünü şimdiden çiğnemeye başladı. Alınan bilgilere göre Washington yönetimi, terör örgütü PKK kontrolünde bulunan Suriye'nin kuzeyine 2 bin 500 asker gönderiyor. Yine HIMARS hava savunma bataryaları ve onlarca TIR askeri teçhizat da PKK bölgesine geldi. Sahaya F-16 konuşlandırılması da gündemde yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta NATO Zirvesi'nde teröre karşı ortak mücadele taahhüdünde bulunan Washington yönetiminin Suriye'de PKK'nın konuşlu olduğu bölgelere 2 bin 500 asker göndereceği açıklandı.

ABD’den teröre yeni destek

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre gönderilen birliğin Suriye'nin kuzeyinde ve Irak'ta görev yapacağı duyurulurken, ABD'nin PKK'yı güvence altına almak adına son dönemde bölgeye ciddi tahkimat yaptığı belirlendi.

ABD Suriye Asker Gönderme

Geçtiğimiz hafta düzenlenen NATO Zirvesi'nde, birlik tarihinde ilk defa terörle mücadele koordinatörlüğü kurulacağını açıklanmış, terörle mücadelede Türkiye'ye tam destek verileceği taahhüt edilmişti. Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bazı müttefiklerimizin bilhassa PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG ile kurdukları çarpık ilişki, ittifakın birlik ve bütünlüğüne zarar veriyor" sözleri ile ABD'yi eleştirmiş ve "Müttefiklerimizden teröre karşı net bir tavır bekliyoruz" demişti. Aradan bir hafta geçmeden ABD'nin PKK'ya destek için bölgeye yığınak yapması, Washington'ın teröre verdiği desteği bir kez daha gözler önüne serdi.

Temmuz sonunda yola çıkıyorlar

ABD kaynaklı ABC televizyonu ve Seven News Network'ün haberine göre, eğitimleri tamamlanan 2 bin 500 ABD askeri, Suriye ve Irak'ta görev yapmak üzere bölgeye sevk edilecek. 10. Dağ Tümeni 2. Tugay Muharabe Timi'nde görev alan askerler için 14 Temmuz'da tören düzenlendi. Timin eğitiminden sorumlu Albay Matthew Braman, askerlerinin Suriye'de görev alan "Birleşik Ortak Görev Gücü'ne (CJTF)" dahil olacağını kaydetti. Haberde 2 bin 500 askerin temmuz sonunda bölgeye intikal edeceği ve en az 9 ay görev alacağı kaydedildi. ABD, CJTF vasıtasıyla, PKK'nın Suriye kolu olan YPG/PYD'nin bölgede gayriresmi olarak güvenliğini sağlıyor. DEAŞ'la mücadele için kurulan CJTF bünyesinde ABD kuvvetleri, YPG hücreleri ile tatbikatlar düzenliyor, terör örgütünü askeri teçhizat ve mühimmat vererek destekliyor.

HIMARS’larla koruyor

Rusya'dan ve İran'dan "kendisine yönelik taciz ve tehditler bulunduğu" söylemine sığınan ABD, diğer yandan bölgeye onlarca TIR dolusu askeri ekipman yolladı. Bu kapsamda Washington yönetimi, PKK'nın işgali altındaki Deyrizor'a HIMARS füze sistemi konuşlandırdı. Suriye devlet televizyonunun bölgedeki kaynaklara dayandırdığı haberinde, HIMARS sisteminin Deyrizor bölgesine ulaştığı ve ülkedeki en büyük ABD üssüne kısa süre önce konuşlandırıldığı bildirdirdi. Geçtiğimiz hafta, PKK işgalindeki bir diğer bölge olan Haseke'deki ABD üssüne, askeri araç ve ağır silah taşıyan 40 kamyonun yanı sıra, yakıt, lojistik ve askeri teçhizat taşıyan 60 kamyonluk bir konvoy sevk edilmişti. Sevk edilecek 2 bin 500 askerin, Irak sınırında bulunan ve PKK'nın işgalindeki bölgeye sevk edilebileceği öngörülüyor.

F-16’lar da yolda

Geçtiğimiz günlerde ABD, Rusya'nın ve İran'ın bölgedeki faaliyetlerini bahane ederek, bölgeye F-16 filosu konuşlandıracağını duyurmuştu. Filonun Suriye'ye sevk edileceği öngörülürken, henüz konuşlandırılacağı mevki açıklanmadı. ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, AP'ye verdiği demeçte, ABD'nin bölgede caydırıcılığı artırma adına bölgeye tahkimatın süreceğini ve askeri seçenekleri değerlendirdiklerini belirtmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal