ABD'den Atina'ya Yüklü Silah Hibesi

Amerika Birleşik Devletleri, (ABD) Yunanistan’da Türkiye hududuna 20 kilometre uzaklıkta bulunan Dedeağaç’a askeri mühimmatını artırma çalışmalarını sürdürüyor. Yunan basını, Washington idaresinin Atina ordusunu kuvvetlendirmek adına yeni hibe silah desteği yapacağını açıkladı.

08.03.2021-11:48 - (Son Güncelleme: 08.03.2021-11:48) ABD'den Atina'ya Yüklü Silah Hibesi

ABD, Ege’deki askeri yatırımını artırma çalışmalarına devam ediyor. Yunanistan da, Amerika'nın bölgedeki varlığını arttırma hususunda her türlü kolaylığı sağlarken, Yunan basını Washington’un Atina’ya yeni hibe verilmesi beklenen muhtemel silahların ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin Yunanistan’a hibe etmeyi planladığı silahlar:

“ 9 tane AH-64D Apache saldırı helikopteri, 50 tane OH-58D saldırı helikopteri ,350 tane M-2A2 zırhlı personel taşıyıcı paletli tank, 60 tane MLRS paletli roketatar, 120 tane M-109A5  paletli Obüs türü tank, Μ-198/M-119 kısa menzilli top, HEMTT mühimmat taşıyıcı araç, MRAP zırhlı personel taşıyıcı araç.''

Washington’ın Yunanistan’a hibe verilmesi beklenen silahların teslimatının Kiryakos Miçotakis’in Amerika ziyareti ardından kesinleşeceği belirtildi.

9 MİLYON DOLAR YARDIM

Amerika Birleşik Devletleri'nin Atina Büyükelçiliği'nin Savunma İşbirliği Ofisi, Yunanistan Özel Kuvvetleri'ne dokuz milyon dolarlık askeri destek yapmıştı. 

Diğer taraftan, Yunanistan ile ABD'nin Nisan ayında hemen hemen 1,5 ay devam edecek ve binlerce askerin katılım sağlayacağı Batı Trakya eğitimi öncesinde Dedeağaç hareketlendi. Nisan'da başlayacak ve yüz elli saldırı helikopterinin kullanılacağı Batı Trakya’da gerçekleştirilecek tatbikattan önce ABD güçlerinin bölgeye asker ile askeri araçları doldurmayı sürdürdüğü ifade edildi. Yunanistan ile ABD, Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MCDA)'nı üç sene içersinde 2. defa güncelledi. 

İlk defa 1990'da imza atılan, akabinde 5 Ekim 2019 tarihinde dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın imza attığı bir protokolle yenilenen Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması; Amerika'nın ülkedeki her askeri tesisi kullanmasına imkan sunmuş, Girit'teki Suda Üssü'nün büyütülmesini, Larissa, Stefanovicio ile Alexandroupoli üslerinin altyapısının ABD'ye temin edilmesini ve Dedeağaç'a bir deniz üssü oluşturulmasına karar vermişti.

DESTEK DİLENDİ

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj çalışmalarından oldukça rahatsız olan Yunanistan, bu duruma engel olmak için her yolu denedi. Pek çok ülkenin kapısına dayanıp Türkiye'ye karşı destek dilenen Miçotakis, umduğunu bulamadı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal