ABD Başkanı Joe Biden'dan kongreye talep: F-16'lar Türkiye'ye satılsın!

Dış basında çıkan haberlere göre ABD Devlet Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye F-16 satışları için onay verilmesini talep ettiği aktarıldı.

12.05.2022-14:13 - (Son Güncelleme: 12.05.2022-14:13) ABD Başkanı Joe Biden'dan kongreye talep: F-16'lar Türkiye'ye satılsın!

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir habere göre Biden yönetimi, resmi olmayan bir biçimde ABD Kongresi'ne başvuruda bulunarak Türk F-16 savaş uçakları için gelişmiş silah ve diğer teçhizatın satışının yapılmasına onay verilmesini istedi.

İleri seviye ekipmanlar da dahil

Amerika Birleşik Devletleri'nin önemli gazetelerinden biri olan Wall Street Journal yayımladığı habere göre, Ankara'nın Rusya-Ukrayna savaşında devraldığı rolün, Washington ile kopan ve uzaklaşan bağların tekrardan düzeltilmesine yardımcı olduğunu ve ilerleyen zamanlarda Türkiye'ye F-16'ların satışına olanak tanıyabileceğini aktardı. Adı verilmeyen ABD'li yetkililerin, Ankara'ya savaş uçağı satışının yapılması hususunda Kongre üyeleri ile temaslarını devam ettiği ifade edildi. Öte yandan Biden yönetiminin Kongre önderlerinden gayriresmi biçimde Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının güncellenmesi adına ileri seviye silah ve diğer teçhizatın satışına onay vermesini talep ettiği aktarıldı.

ABD Başkanı Joe Biden'dan kongreye talep: F-16'lar Türkiye'ye satılsın!

Söz konusu silah satışının, Türkiye'nin F-16'ları için füzeleri, radar ve elektronik sistemleri de içerisinde dahil edildiği belirtildi. Silah satışına dair ayrıntılara sahip olduğu söylenen ve adı verilmeyen ABD'li bir yetkili isme göre AIM-9 Sidewinder füze sisteminin, AIM-120 Amraam füzeleriyle birlikte radar ve diğer ekipmanların satışı Türkiye'ye 400 milyon dolardan çok bir miktara mal olacak. Kongre'den olumlu bir dönüş gelirse Biden yönetiminin satış için Kongre'den ciddi bir biçimde onay talep edeceği tahmin ediliyor.

Öte yandan bu satışla beraber kongrede Biden yönetimin NATO müttefiki Türkiye'ye 40 yeni F-16 satışına dair farklı bir teklife verilen desteğin düzeyini ölçebileceğine vurgu yapıldı

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal