23 Nisan ilk ne zaman kutlandı?

Her sene olduğu gibi bu senede büyük coşkuyla kutlanması için hazırlıklar yapılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bugünümüze miras olarak bırakılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mustafa Kemal Atatürk'ün bizleri emaneti olarak sunulurken önemi de herkes tarafından bilinmektedir. Ülkemize geçmişten gelen önemli günlerden olan 23 Nisan ilk ne zaman kutlandı, tarihi ve önemi araştırılmaktadır. İşte 23 Nisan'ın tarihçesi hakkında detaylar haberimizde

21.04.2022-19:47 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-19:47) 23 Nisan ilk ne zaman kutlandı?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk olarak 1920 yılında resmi olarak kutlandı. Bayram olarak ilan edilen çocuk bayramı Atatürk'ün çocuklara armağanı oldu. Resmi tören olarak kutlanan bu günün tarihçesi merak edilirken 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının tarihi önemi ve ilk ne zaman kutlandığına yanıt aranmaktadır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ne zaman kutlandı?

23 Nisan'ın tarihi ve önemi

Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Tüm dünyaya kardeşlik mesajlarının verildiği ve her türlü sorunun el ele, kardeşçe çözülmesi gerektiğinin hatırlatılması bakımından “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” çok büyük önem taşımaktadır. Atatürk, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı'nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi. Türkiye'nin gururu olan bu bayramlar Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.

23 Nisan ilk ne zaman kutlandı?

Bayram olarak kutlanışı

23 Nisan 1921 tarihinde resmi olarak kabul edilen ve TBMM'nin açılışıyla çocuklara armağan edilen bu bayram ortaya çıkarılmasıyla ulusal egemenliğin ön planda tutulmasıyla çocuklar ele alınmaktadır. 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla 1 Kasım, Hâkimiyet-i Milliye Bayramı (Ulusal Egemenlik Bayramı) olarak kabul edilmiştir. Daha sonraki yıllarda, TBMM'nin açılış tarihi olan 23 Nisan "Milli Hakimiyet Bayramı" olarak kutlamış ve bu durum 1 Kasım'ın uzun vadede bayram olarak unutulmasına neden olmuştur. 1935'te bayramlar ve tatil günleriyle ilgili kanun değiştirilmiş ve "23 Nisan Millî Bayramının adı "Millî Hakimiyet Bayramı" haline getirilmiştir.

 1979 yılının UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı olarak duyurulması üzerine, TRT tarafından dünyanın bütün çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlandı ve 1979 yılından itibaren TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği adıyla uygulamaya kondu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal