21 Şehirde Eş Zamanlı Orman Yangını

Dün Antalya’nın Manavgat ilçesine çıkan yangın eş zamanlı olarak diğer illerde de başladı. Rüzgarında etkisi ile geniş alanlara yayılan yangınlara ekipler müdahale etmekte zorlanıyor.

30.07.2021-14:10 - (Son Güncelleme: 30.07.2021-15:01) 21 Şehirde Eş Zamanlı Orman Yangını

Son 3 gün içinde ormanlarda başlayan eş zamanlı yangınların çıktığı Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Muğla, Kayseri, Manisa, Kütahya, Balıkesir, Kilis, Kahramanmaraş, Kocaeli, Kastamonu, Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Hatay, Bursa, İzmir, Diyarbakır ve Karaman olarak sıralandı.

YANGINLARDA TERÖR İZLERİ

İki gün içerisine bu kadar çok yerde yangının birden bire başlaması akıllara sabotaj olasılığımı getirdi. Geçtiğimiz senelerde PKK'nın ormanları hedef aldığı biliniyor. Güvenlik güçleri ve adli makamlar, bu ihtimal üzerinde durarak yapılan soruşturmaları daha da derinleştiriyor.

GAZİPAŞA'DA YANGIN 

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda 4 farklı noktada yangın çıktı. Rüzgarın da etkisi ile büyüyen yangın geniş bir bölgeye yayıldı. Yerleşim yerlerini de riske altında bırakan yangında bazı evler tahliye edildi.

ORMAN YANGINLARINA HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN YAPILDI

Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün başlayan orman yangınını söndürme çalışmalarına bugün de devam ediliyor. Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler Mahallesi'ne kadar ilerledi. Yangını kontrol altında tutmak için çalışmalar yapan, karadan gece boyunca çalışmalara devam etti. Gün doğması ile birlikte hava araçları da bölgede çalışmalara tekrar başladı. Bölgeye gönderilen çok sayıda helikopter yangına havadan müdahale etmeye devam ediyor. Bir kişinin hayatını kaybettiği yangında, bazı otellerin önlem amaçlı boşaltıldığı, bazı ev, araç ve iş makinelerinin de yangından zarar gördüğü aktarıldı.

ADANA’DAKİ YANGIN

Adana'nın Aladağ ilçesinde dün çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Boztahta Mahallesi'ndeki ormanlık alanda dün gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına müdahale devam ediyor. 

Kuvvetli rüzgar nedeni ile yayılan ve Karaisalı ile İmamoğlu ilçelerinin sınırlarına kadar ilerleyen yangın, havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınmaya çalışıyor. Aladağ ilçesinde, dün gece saatlerinde yangın çıkarak kuvvetli rüzgar nedeni ile alevler Karaisalı ve İmamoğlu ilçelerinin sınırlarına kadar yayılmıştı. Yangın bölgesinde bazı evler tedbir amaçlı tahliye edilmişti.

Adana'nın Kozan ilçesinde 2 gün önce çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınmaya işlemleri devam ediyor. Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda, 28 Temmuz saat 19.45 civarında çıkan yangını söndürmek için ekiplerin müdahalesi sürüyor. Sabah saatlerine kadar yangına karadan müdahalede bulunan ekipler, günün ilk ışıklarıyla alevlere söndürme helikopteriyle de müdahale ediyor.

 İki gün önce Kozan ilçesinde orman yangını çıkmış, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle bazı mahalleler tedbir amaçlı boşaltılmış, bazı evler ise alevlerden etkilenmişti. Salmanlı Mahallesi'ndeki yangın bölgesinde mahsur kalan anne ile kızını bölgede bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri kurtarmıştı.

MERSİN’EKİ YANGIN

Mersin'in Silifke ilçesinde dün çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları da sürüyor. İlçede dün sabah saatlerinde ilk olarak Boğsak mevkisinde başlayan daha sonra ise Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine kadar ilerleyen orman yangını şiddetli rüzgar nedeni ile etkisini artırdı. 

Yangını kontrol altına alma çalışmaları, Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve İlçe Emniyet Müdürlüğünün toplumsal olaylara müdahale araçları tarafından (TOMA) devam ediyor. Söndürme helikopterleri de sabahın ilk ışıklarıyla söndürme çalışmalarına havadan destek veriyor. Yangın nedeni ile çift yönlü ulaşıma kapatılan Mersin-Antalya kara yolu, Silifke'de tekrar trafiğe açıldı. 

Öte yandan, yangının etkili olduğu Yeşilovacık Mahallesi'nde bir iş makinesi ile bazı evler yangından zarar gördü. Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok, şöyle konuştu: "Gece saatlerinde rüzgarın artmasıyla yangınlar kontrolden çıktı. Mahallelerimizi boşalttık, boşaltmaya da devam ediyoruz. Otellerimizi de tahliye ettik. İnsanlarımızın can güvenliğini emniyete alıyoruz. Silifke'deki tesislerimizi hazırladık. Vatandaşları misafir olarak buralara yönlendiriyoruz. Rüzgarın durmasıyla biraz daha normale döneriz diye bekliyoruz ama gerçekten çok kötü bir durum."

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, orman yangınlarına müdahalede kullanılan araç ve personel sayılarını paylaştı. Altun, "İlgili kurum ve kuruluşlarımız, yaklaşık 4 bin personel, yüzlerce araç ve ekipmanla 21 ilimizde çıkan orman yangınlarına karşı havadan ve karadan müdahale ediyor. İki gün içinde çıkan 63 yangının 43’ü kontrol altına alınmıştır. Söndürme çalışmaları titizlikle devam ediyor" açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal