Yüksük Çorbası Tarifi

Mersin’in yöresel lezzetlerinden biri olan yüksük çorbasını sizin için derledik. Yüksük çorbası içerisinde bulunan nohut, mantı, et suyundan dolayı tam bir vitamin deposu. Şimdiden şifa olsun!

12.11.2021-11:40 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-14:15)

Mersin’in yöresel lezzetlerinden biri olan yüksük çorbası, adını içerisindeki mantıların hazırlanması için hamuru küçük yuvarlaklar biçiminde kesmeye yarayan yüksükten almaktadır. Yüksük çorbası içerisinde bulunan nohut, mantı, et suyundan dolayı tam bir vitamin deposu. 

Yüksük çorbasının hamuru için gerekli olan malzemeler:

- 1 yumurta

- 1 çorba kaşığı İrmik

- 400 ila 450 gr un

- Yarım su bardağı su

- Tuz

İç malzeme;

- 200 ila 250 gr kıyma

- 1 orta boy soğan

- Tuz

- Karabiber

Çorba için;

- 250 gr hamur

- 1,5 litre su

- 1 kaşık biber salçası

- 1,5 çorba kaşığı tereyağı

- 2 çorba kaşığı kuru nane

- 1 su bardağı haşlanmış nohut

- 3 Çorba kaşığı limon suyu

- Tuz

YÜKSÜK ÇORBASI NASIL YAPILIR?

İlk olarak iç malzemeleri hazırlamak gerekmektedir. Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiberle suyunu tam çekmiş kavrulmuş kıymayı hazırlayarak buzdolabında tam soğutalım. Mantının hamuru için, ıslanmış irmik, yumurta, tuz, un ve suyu azar azar ilave ederek biraz sertçe bir hamur elde edin. Hamuru 30 dakika üstü ıslak bez ile örterek dinlendirmeye bırakın. Hamuru 4 eşit beze haline getirip her bezeyi 2 mm inceliğe ulaşıncaya kadar un ile açın. Kesme işlemi için, yuvarlak hamuru unlayarak, yarım ay şekline getirin ve tekrar unlayıp yarım ay şeklinin bombeli kısmını düz kısmının üzerine getirip dikdörtgen şekline getirin. 1 cm e eninde kesin. Kesilen parçaları açtığınızda uzun şeritler elde edin bu şeritleri 4 ila 5 tanesini üst üstü koyarak tekrar keserek 1 cmlik kareler elde edin. Soğuyan içten parmak ucunuz ile alarak hamurun ortası koyun, 4 köşesinin hepsini birden birbiri ile yapıştırarak kapatın. Kapanmış hamurlarınızı unlanmış tepside 1 saat kadar oda sıcaklığında kurutun. 


Çorba İçin; salça ve tereyağını hafifçe kavurun, bu karışıma suyunuzu ekleyip tam kaynar hale getirin. Hamurlarınızı kaynar suya atın ardından da kuru naneyi ekleyip 10 ila 15 dakika hamurlarınızı pişirin. Hamurlarınız pişmeye başladığında haşlanmış nohutları ekleyin. Limon ve tuzunu ekleyip sonrasında ateşten alıp yarım su bardağı soğuk su ekleyip hamurlarınızın dirilmesini sağlayın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal